Lena Bratt är fotografen som allra helst befinner sig ute i naturen för att fotografera djur. I vanliga fall jobbar hon på hemtjänsten i Habo, men brinner för möten i det vilda.

Jag kan sitta i timtal för att det ska hända något, det är en lång väntan för små ögonblick, säger hon och fortsätter:

Jag flyttade ut till Hökensås för att komma närmare djuren.

När hon flyttade väcktes intresset upp för fotograferingen igen. Hon hade periodvis fotograferat mycket förr, men nu med naturen och djuren så nära inpå vaknade något till inom henne. Fotograferingen kom att ta en större och större plats i hennes liv.

Jag gick ut och letade upp platser där djur fanns. Jag fick lära mig om djuren och hur de beter sig, vilka tider och miljöer som är bäst och gav tid till att spana.

Allra mest letar hon efter personligheter i djuren. Hon återvänder ofta till samma platser och kan följa samma individer i flera år. Hon känner att hon får ett band till djuren.

Varje djur har en personlighet, de har alla sina egenheter. Det är något speciellt med varje djur, precis som med människor.

Lena Bratt kommer djuren nära inpå. Så nära att hon bryr sig om deras öden. Hon försöker att inte bli för fäst, för hon vet att under jaktsäsongen blir många personligheter offer för gevärens kulor.

Jag har alltid varit en djurmänniska, jag älskar djur. Jag har alltid haft djur själv och djur och natur har varit ett intresse sedan barnsben.

Som barn sprang hon också runt med en kamera. Då var det film i kameran, men framför kameran hamnade alltid djuren ändå. På den tiden var det mest husdjur, nu har hon andra favoriter.

Älgar är mina favoriter, de är kloka, nyfikna och mäktiga. Det är fascinerande och fantastiska djur.

Hennes bilder utgör månades utställning på biblioteket och innehåller bilder på allt från älgar, till bävrar och rovfåglar.