De brott som huvudsakligen anmäls under kategorin datorbedrägerier är olika former av identitetsintrång.

– Det är tragiskt att se de som drabbas, har du själv lämnat ut dina bankuppgifter gäller inte försäkringar eller någon ersättning från banken, fortsätter Torsten Jaeckel.

Den utsatte får själv stå för kostnaden.

Intrången går till på olika sätt men det vanligaste är bedrägerier, där stulna kortuppgifter används för köp online. Kortuppgifterna har bedragarna exempelvis kommit över via köp på oseriösa hemsidor via darknet eller falsk e-post eller sms-meddelanden där mottagaren uppmanas att lämna ifrån sig sina uppgifter, ofta kopplat till en vinst eller återbetalning. Näst vanligast är att bedragaren gör kreditköp på nätet eller i butik i annan persons namn med hjälp av personnummer eller stulna kort.

- Ha ditt kontokort spärrat för internet- och utlandsköp när du inte använder de tjänsterna och lämna aldrig ut ditt Bank-id, lösenord, person- eller kontouppgifter via telefon, sms eller mejl på begäran av någon, menar Jaeckel.

Torsten Jaeckel konstaterar att att banker inte arbetar så.

– Har något hänt med ditt konto ber banken dig att komma in till kontoret. Vi måste bli mer kritiska och förstå att något inte är rätt. Det skulle kunna rädda många drabbade.

Hemförsäkring kan hjälpa

Skulle det värsta ändå hända och ens identitet, trots vidtagna åtgärder, blir kapad så ingår id-stöld i de allra flesta hemförsäkringar. Det behövs normalt inte tecknas en särskild försäkring för att få hjälp om du blir utsatt för den här typen av bedrägeri.

– Men om du själv har lämnat ut uppgifterna finns inte stor hjälp att få den vägen. Bedragarna utnyttjar varje tillfälle, konstaterar polisen.

Tips från SSF

SSF Stöldskyddsföreningen tips på vad du kan göra för att hindra id-kapning;

• Lämna aldrig ut dina personuppgifter och svara inte på SMS eller e-post från myndigheter eller företag som säger att du vunnit eller ska få tillbaka pengar.

• Logga aldrig in via ditt Bank-id eller bankdosa på uppmaning av någon annan.

• Swisha bara till kända nummer.

• Ha ditt kontokort stängt för internet- och utlandsköp och öppna endast vid behov.

• Ha lås på din brevlåda och skaffa en digital brevlåda på skatteverket.se.

• Spärra din adress för adressändring både på skatteverket.se och adressandring.se.

Fotnot: Läs mer på www.stoldskyddsforeningen.se