Efter bortaförlusten mot nykomlingen Önnered i förra omgången var det ett revanschsuget IFK Skövde som tog sig an HIF Karlskrona i Arena Skövde på måndagen.

LÄS MER: IFK Skövde föll mot nykomlingen

Hemmalaget hamnade i ett tidigt underläge men kvitterade snabbt och efter det satt man i förarsätet resten av matchen.

Ledda av Jack Thurin, Matias Helt Jepsen och Marcus Holmén i mål, som räddade 45 procent av bollarna mot Karlskrona, såg IFK till att skaffa sig en bekväm ledning redan tidigt i matchen.

– Det kändes bra men det är framför allt en bra försvarsinsats som gör att vi håller tätt bakåt i dag, säger hemmamålvakten Marcus Holmén.

Mot slutet av första halvlek växlade hemmalaget upp rejält.

Man fick till några fina defensiva stopp och nyttjade kontringarna. Det gjorde att hemmaledningen växte till 18-11, som var ställningen när lagen gick till pausvila.

Tidigt avgörande

Karlskrona, som haft svårt att göra enkla mål under säsongen, hade fortsatta problem med att närma sig hemmalaget i andra halvlek.

– Vi får träff bakåt och trycker på framåt, det gör att vi vinner i dag. Jag har verkligen fått gå in och ta en större roll. Det har verkligen utvecklat mig, säger Axel Franzén, som blev fyramålsskytt mot Karlskrona.

I stället för en anstormning från gästerna fortsatte IFK att försvara sig väl och trumma på framåt. Håvard Åsheim klev in mellan stolparna och stod, precis som kollega Holmén, för flera viktiga räddningar.

Samtidigt fortsatte anfallet att göra mål. Det gjorde att hemmalaget kunde utöka sin ledning - efter halva andra var ställningen hela 29-18.

Succédebut för 17-åringen

Resterande del av matchen valde hemmatränaren Jonas Wille att lufta flera av lagets yngre spelare och samtidigt vila de ordinarie. De yngre skötte sig bra och den unge talangen Herman Dyberg, som gjorde A-lagsdebut på måndagen, passade på att göra sitt första mål i Handbollsligan.

– Jag fick veta att jag skulle vara med först vid halv fem i eftermiddags. Det var roligt och kändes häftigt att få göra mål i debuten, säger 17-årige Dyberg.

IFK vann till slut matchen med klara 34-23. Segern var IFK Skövdes nionde på nio försök den här säsongen i Arena Skövde. Härnäst väntar bortamatch mot bottenlaget AIK på fredag.

– Tycker vi än en gång på vår hemmaplan spelar väldigt bra försvarsspel. Vi skapar utrymme och det gör att Karlskrona blir osäkra. Vi får momentum och spelar bra anfallshandboll matchen igenom, säger Skövdetränaren Jonas Wille.

KRÖNIKA: ”IFK kan gå till final”