Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga besparingsbeslut för Skaraborgs sjukhus

Inga beslut om besparingar togs på det första styrelsemötet för den nya sjukhusstyrelsen. Men ordföranden Pär Johnson (L) är hoppfull om att arbeta bort den ekonomiska obalansen på en kvarts miljard kronor. – Det är absolut möjligt, säger han.

Den nya styrelsen för Skaraborgs sjukhus har haft sitt första möte. Sjukhuset gjorde ett minusresultat på närmare 150 miljoner kronor förra året, men på mötet togs inga beslut om besparingar. Sedan tidigare har styrelsen beslutat att lyfta bort förslaget om att dra ner på ambulansverksamhet, bland annat i Skara.

– Det finns ett uppdrag till sjukhuset att med verksamhetscheferna komma fram till olika förslag. Rent praktiskt måste vi få upp produktionen. Vi har flera som vill operaras, det finns en kö och vi klarar inte alla i dagsläget utan får köpa vård. Vi måste göra fler operationer, det är en av de viktigaste sakerna, säger den nya styrelseordföranden Pär Johnson (L).

Antalet utförda operationer har tidigare begränsats av bristande tillgång på specialistsjuksköterskor och annan personal, men Pär Johnson är hoppfull.

– Personalomsättningen har minskat rejält på sjukhuset. Dessutom kommer många sjuksköterskor som jobbat förut och på nytt söker anställning på sjukhuset. Det är en positiv trend, säger Pär Johnson.

I slutet av förra året konstaterades att sjukhuset har en ekonomisk obalans om en kvarts miljard kronor 2019.

– Från vår sida ska vi hitta lösningar så att det inte blir verklighet. Det är absolut möjligt. Det ska sättas i relation till budgeten på 3,7 miljarder kronor och det ska göras med fortsatt bra personalnöjdhet och patientnöjdhet, säger Pär Johnson.

Verksamheterna ska enligt tidigare beslut ta fram förslag på kostnadssänkningar om fem procent, eller motsvarande intäktsökningar. Fram till nästa styrelsemöte ska det plockas ut vilka förslag som kan bli styrelseärenden och vad som kan beslutas i verksamheterna, enligt Pär Johnson.