Det var förra lördagen som vi i vår serie med gamla JP-bilder berättade om Torgny Löf som under stor uppmärksamhet och en hel del dramatik försökte simma de drygt tre milen mellan Visingsö och Jönköping. Men det blåste upp till storm och simmaren tvingades bryta.

När Christer Junefelt som 1968 hade slagit vad om att han skulle bli den förste som klarade sträckan så var det ingen storm, men nu var det istället svåra strömmar och en vattentemperatur som sjönk dramatiskt.

Det var den 11 september 1968. När vi slog vad ett par dagar tidigare var det 23 grader i vattnet, men när jag steg i var det bara 14 grader och temperaturen skulle sjunka ännu mer. Efter de fem första timmarna, som jag klarade av utan problem, blev det väldigt tufft. Vid Tjuvanabben var det åtta grader i vattnet och undervattensströmmarna så starka att jag inte kom någonstans. Jag fick via skepparen på följebåten rådet att ta mig mot Bankeryd. Det gjorde jag och efter 10 timmar och 20 minuter kunde jag stiga i land utanför Stora Hotellet.

Det skulle bli en minst sagt effektfull entré. Tänk er när Christer Junefelt dök upp bakom piren och, som en extra prestation, nu avslutade med fjärilsim in till land.

Det tog på krafterna vill jag lova, men med ett sådant mottagande av så många människor kände jag att jag ville göra något extra.

Ja, vid stranden hade väldiga massor samlats. Via JP:s telefonväxel hade folket fått löpande rapporter om var Christer befann sig och i vilken kondition han var. Nu jublades och hurrades det, facklor sprakade, både lokalpress och kvällspress ville intervjua hjälten som nu blivit rikskändis. Bland de första i ledet stod en överlycklig Lasse Ruberg som då var ordförande i Jönköpings simsällskap.

Att det skulle bli just en Junefelt som till sist skulle krossa Vättern var kanske ingen större överraskning. Denna släkt bestående av en lång rad duktiga simmare har satt sina spår i det mesta som handlat om bad, badhus och simning i Jönköping.

Först var det min pappa Harden och hans bror Hugo Junefelt som utmärkte sig som simmare. Sedan var det min kusin Rolf som 1964 deltog i OS i femkamp i Tokyo, min bror Clenn simmade också och sedan var det min yngste som Linus i tredje generationen.

Och så var det då Christer Junefelt själv, född 1941 på söder i Jönköping och en stor profil inom simning och simhistoria i Jönköping.

Jag var fyra år när jag blev slängd i vattnet av pappa, berättar han med ett skratt. 1946 vann jag min första tävling. Det var i 25 meter bröstsim på simskoleavslutningen i Rocksjön.

Drygt 30 år senare, 1977, höll han tillsammans med Lennart ”Bissen” Halldorf i Sim-EM i Jönköping, en stor händelsen i stadens historia och i Christer Junefelts karriär.

Efter studenten på Högre allmänna läroverket i Jönköping valde Christer Junefelt den militära banan, men efter 1968 blev det simningen som tog över för gott. På 1950-talet hade han tagit 13 SM-medaljer och hade bland andra meriter 1958 det svenska rekordet på 400 meter medley

Som simmare hade jag framgångar, men inte tillräckligt stora och då blir man tränare istället, säger han. Jag har då haft glädjen att få träna duktiga simmare som till exempel Inger Andersson, Joakim Holmquist och Eva Berglund, som för övrigt är min bonusdotter. Alla tre kom till OS.

Christer Junefelt tar sig naturligtvis fortfarande ett dopp då och då. Nyligen köpte han en våtdräkt. En sådan fungerar i kallt vatten som ett isolerande lager runt kroppen, men sådant ”fusk” var det inte tal om när Christer krossade Vättern 1968.

Om han skulle få önska något i dag inom simning i Jönköping så skulle det vara att man återupptog de Munksjösimningar som arrangerades här på 1920- och 30-talen.

Deltagarna hoppade i vid gamla slakteriets brygga och simmade sedan genom kanalen ut i Vättern. Det var ett kul arrangemang som både pappa Harden och hans bror Hugo deltog i.

På grund av simningen har Christer Junefelt rest över hela världen och med en son på andra sidan jordklotet blir det fortfarande långresor ibland. Annars går de flesta turerna numera till Karlskoga där han har sin särbo Ingrid.

Ingrid är också simmare och de två träffades faktiskt första gången redan för 60 år sedan då båda deltog i en simtävling i Karlskoga!