Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen utbildning av tandhygienister

Högskolan i Skövde startar ingen ny utbildning av tandhygienister nästa år som planerat, skriver tidningen SLA.

Det finns en stor brist på tandhygienister och bara Folktandvården har uttryckt att den skulle kunna anställa 40 tandhygienister. Därför har Västra Götalandsregionen och Högskolan i Skövde tillsammans planerat för en ny utbildning i Skövde. Västra Götalandsregionen skulle bekosta den kliniska delen av utbildningen till tandhygienist.

Först sköts planerna upp från att utbildningen skulle starta i år till en start våren 2020. Nu sätter Högskolan i Skövde stopp efter att ha utrett frågan.

- Vi hittade vissa svårigheter bland annat med att rekrytera disputerade tandhygienister. Vi behöver dem för att bedriva en utbildning på högskolenivå, säger Susanne Källerwald, prefekt på högskolan i Skövde till SLA.

Högskolan bedömer även att det skulle bli svårt för utbildningen att bära sig ekonomiskt, uppger SLA.

Anneli Bernhardsson, HR-chef på Folktandvården, tycker att beskedet från Högskolan i Skövde är olyckligt.

– Den utbildningskapacitet som finns på Göteborgs universitet med 30 platser täcker verkligen inte branschens behov, säger hon till SLA.

Folktandvården ska nu föra en dialog med Göteborgs universitet kring att utöka antalet platser.