Attacken sker 18:15 på gång- och cykelvägen mellan Stenelidsvägen och Barkvägen i Södra Ryd i Skövde .

Det är där de möter en kvinna med två pitbullterriers, varav den ena går till anfall.

– Jag slås till marken av hunden och försöker skydda min hund efter bästa förmåga, men pitbullen får tag i halsen och ena örat på Saga och vägrar släppa, fortsätter Inger.

Skadar sig

Inger skadar samtidigt sina ben, knän och glasögon av fallet och kampen pågår ungefär i tio minuter. Då en man kommer framspringande och griper tag i hunden.

– Först gör hundägaren ingenting, men så binder ägaren sin hund vid en lyktstolpe och kommer fram till mig och slår pitbullen hårt på nosen flera gånger.

I det läget kommer dvärghunden loss.

Spring härifrån

Mannen skriker åt kvinnan att springa därifrån. Hon lyder och tar sin hund i famnen och springer mot sitt hem. Väl hemma får hon ringa efter assistans av vänner för att kunna ta sig in till en veterinär.

Ägaren avviker från platsen.

När hon kommer hem är Saga helt nedblodad och Inger är till att börja med orolig för att hunden ska förblöda.

Veterinären opererar

Jourhavande veterinär på Skövde Veterinärstation tar emot spanieln och söver ned hunden för en operation samma kväll. Dvärghunden opereras akut i öra och hals.

– Han konstaterade att vår Saga hade haft mycket stor tur eftersom bettet tagit precis ovanför halspulsådern och nu går hon på penicillin, berättar Inger.

Chockad av händelsen

Hon har gjort polisanmälan och menar att den här typen av aggressiva hundar inte ska finnas i Ryds centrum.

– Vi har också identifierat ägaren, konstaterar Sagas matte.

Själv har hon haft svårt att sova, darrat och haft ständigt sällskap av vänner. När tidningen talar med henne är hon på väg till en läkarundersökning.

– Polisen ville ha ett läkarutlåtande och jag är ganska blåslagen.

Den skadade hunden är dessutom prisbelönt nationellt och även en internationell utställningshund. Det handlar om rasen Cavalier king charles spaniel.

– Saga har bland annat vunnit My Dog, som är Sveriges största hundutställning.