Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget barhäng på krogen – nya restriktioner

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Endast bordsservering kommer från och med i morgon att tillåtas på landets restauranger, barer och kaféer. Detta för att minska trängseln och därmed smittspridningen i Sverige.

– Vi inser att det här är ett beslut som kan drabba väldigt hårt, men vi gör det för att vi ser det nödvändigt för att hålla smittspridningen på en absolut lägsta nivå, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

De nya restriktionerna riktar sig mot barer, krogar och restauranger och börjar gälla redan i morgon.

– De barer som har sittplatser kan fortsätta med det. Det är inte en nedstängning av barer, säger Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.

Ha en plan

Alla innehavare av restauranger, barer och kaféer måste riskminimera sin verksamhet:

– Det vill säga, alla innehavare måste göra en plan för hur man kan minska smittspridningen. Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord, ingen barservering, inget häng. Vi har också en särskild uppmaning att sätta lokalerna i sådant skick att man har glest mellan borden och så vidare, säger Johan Carlson.

Kontrollen av bordsserveringen ska kommunen stå för. Om kraven inte uppfylls kan en verksamhet stängas.

Johan Carlson varnar också för påskresor på pressträffen:

– Påsken är en stor reshelg, men det finns risker med resande. Alla som planerar att resa måste ta sig en funderare – är det verkligen värt det? Både för oss som reser och för andra som träffar oss, säger han.

Stanna hemma

Vad gäller resor framhåller Johan Carlson att Folkhälsomyndigheten inte vill förbjuda folk att röra sig. Men han vill att alla tänker efter.

– Har man symptom på virusinfektion ska man inte resa alls, då ska man stanna hemma. Den som reser ska inte resa och besöka äldre släktingar och vänner, vare sig man är frisk eller sjuk, man kan insjukna när man kommer fram, säger han.

Han tycker också att man ska fråga sig vad som händer om man insjuknar.

– Har jag möjlighet att isolera mig, eller riskerar jag att bli fast där?, säger Carlson.