Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Innebandy ger nyanlända nytt sammanhang

I höstas startade Skövde IBF ett integrationsprojekt i Skövde. Nu har nyanlända som aldrig sett en innebandyboll tidigare spelat sin första turnering.

Varje fredag har mellan 20 och 30 nyanlända ungdomar samlats för att spela innebandy och umgås.

- Intresset var stort direkt från början. Och ganska snabbt blev vi en stabil grupp som kom varje träning, berättar projektledaren Alma Avdagic.

För flera av ungdomarna var det första gången som de spelade innebandy när projektet drog igång. Och utvecklingen har varit över förväntan.

- De har visat ett sådant engagemang och vilja. Men lika viktigt som ungdomarnas vilja och engagemang har ledarnas och de ideella krafternas engagemang varit avgörande.

- För att få samman en så stor grupp ungdomar och skapa den gemenskap som vi gjort på så kort tid så krävs det mycket av alla oss som gjort det här. För det här projektet har handlat om så mycket mer än innebandy, det handlar om att skapa ett sammanhang för de här ungdomarna och ge dem en positiv bild av föreningslivet och en meningsfull fritid.

Förutom ledarna från Skövde IBF så har även personalen på HVB-hemmet Aldrig Ensam funnits på plats varje vecka för att prata med ungdomarna, hämta och skjutsa och fixa med allt det praktiska.

- Det har skapats så fina band både mellan ungdomarna och mellan ungdomarna och de vuxna. Det är viktigt för alla ungdomar, men speciellt den här gruppen där många saknar nära anhöriga, att ha trygga vuxna omkring sig. Och det har varit det viktigaste för oss att ge.

Resultatet av projektet kom i helgen. I fredags åkte 21 ungdomar och fem vuxna ner till Göteborg för att delta i Welcome cup. Vilket var första delmålet av projektet.

- Vi var allihopa så taggade och nervösa. Efter att bara gjort trettio timmars träning så är det stort att gå in och spela match mot lag som spelat så mycket mer än oss.

Tio lag deltog i cupen och Skövde IBF hamnade på en hedervärd tionde plats.

- Den laganda och kämpaglöd som våra grabbar visade upp under helgen var helt otrolig. De gick in varje match och gav allt de hade. Jag kunde inte vara mer nöjd med dom. Och vi kommer ta med oss en så bra upplevelse från det här, berättar projektledaren Alma Avdagic