Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Den lilla vattensalamandern ger chans att rätta till ogenomtänkta beslut

 
Platåskolan
Visa alla artiklar

Så kom då beslutet från Mark- och miljööverdomstolen vilket upphäver kommunens ogenomtänkta ställningstaganden då det gäller byggande av Platåskolan. Nu är det stopp för att genomföra bygget och kommunens beslutande församlingar får starta om.

Under de senaste åren har det framförts många ifrågasättanden av detta mastodontbygge för 1100 elever.

Det har efterlysts hur de styrande som i förra valrörelsen från många partier ville se en utveckling av bygderna utanför centralorten kan vara med och driva denna stora centraliseringsfråga, Är detta praktisk politik tvärtemot vad man lovat?

Med så många elever blir det alldeles för små ytor då det gäller såväl undervisning som annan utevaro.

Inte heller här var det genomtänkt, då det riktades kritik från närboende angående att byggnaden blev för stor och dominerade för området. Då blev man tillmötesgående och minskade byggytan med 500 kvadratmeter. Inte nog med detta, man tog också bort en våning innebärande reducering med 6900 kvadratmeter alltså totalt 8900 kvadratmeter (de 2000 kvadratmeterna blir resultatet av 4 våningar x 500). Detta vittnar ju också om en total ogenomtänkthet. Var skall man ta alla dessa kvadratmeter? Blir det genom att minska lektionsutrymme, uppehållsrum, bespisning, lärarutrymmen, förråd med mer? Det är så ogenomtänkt.

Det har också riktats kritik mot alldeles för små utrymmen för barnens utevaro för raster och uteaktiviteter. Nu anser man att man tillgodosett detta genom att minska skolytan med 500 kvadratmeter. Ja, det ger ju 0,45 kvadratmeter per elev. Storstilat så det förslår.

Så en viktig personalfråga. Det gäller bilparkering, det saknas, Där hänvisar man till Odenhallens parkering dit det är 500 meter. Det kanske inte låter så mycket men hur blir det dagar då regnet öser ner eller snöstormen viner? Då blir det inte så gott att komma till undervisningen pigga och fräscha.

Det vore mycket att tillägga men nu är det dags att starta om efter överdomstolens beslut. Släpp då tanken på denna centralisering till en stor mastodontskola! Bygg ut skolorna i Kinnarp och Vartofta!

Då får barnen nära till sina skolor på hemmaplan istället för att transporteras till kommuncentrum. Dessa har redovisat bra kunskapsresultat och god tillgång på behöriga lärare. Genom detta reduceras elevunderlaget till nära hälften av Platåskolans.

Att finna mark för detta torde bli betydligt lättare än den genom överdomstolens beslut stoppade.

Tack salamandrarna! Nu ges det tid att göra en genomtänkt planering.

Gunnar Lindén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel