Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Facket kritiserar förslag som inte finns

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Företagens anställda är deras viktigaste och största tillgång. Genom att de kan arbeta effektivt och utvecklas i sitt arbete kan företagen drivas med lönsamhet och tillväxt. Det är därför självklart att arbetsmiljöfrågan är högt prioriterad hos företagen, inte minst utifrån viljan att vara attraktiva arbetsgivare. Detta är tydligt i våra undersökningar och andra kontakter med våra 60 000 medlemsföretag över hela landet.

De allra flesta vet att dålig arbetsmiljö är kostsamt, både för företaget och för medarbetaren. Alla förlorar då en medarbetare lämnar jobbet på grund av exempelvis stress eller arbetsrelaterad skada. För att undvika detta måste vi arbeta förebyggande med arbetsmiljön på arbetsplatsen. Vi tror även att framgångsrikt arbetsmiljöarbete bedrivs i samverkan mellan arbetsgivare och medarbetare lokalt. Då behövs lokala skyddsombud vilket idag saknas på många arbetsplatser. För att få fler lokala skyddsombud behöver regelverket moderniseras.

Vi ser tyvärr en tendens att man på sina ställen inom facken nu bedriver en kampanj för att skapa motsättningar mellan arbetsgivare och medarbetare i arbetsmiljöfrågan. I en rad artiklar går man ut och kritiserar Svenskt Näringsliv för förslag som vi aldrig har presenterat. Sådant är svårt att försvara sig mot. Vi har till exempel aldrig föreslagit att arbetsgivaren ska utse lokala skyddsombud, vilket LO-facken i Falköping påstår i en artikel. En god regel i debatt är att ta reda på vad som faktiskt har sagts innan man börjar kritisera. Rapporten ligger öppen och lättillgänglig på vår hemsida sedan den publicerades 2017.

De lokala skyddsombuden spelar en mycket viktig roll i arbetsmiljöarbetet men tyvärr har antalet skyddsombud minskat över åren. På något sätt måste utvecklingen vända. Idag är den lokala skyddsombudsrollen starkt kopplad till det fackliga medlemskapet samtidigt som stora delar av fackföreningsrörelsen tappar medlemmar. Då måste man till slut våga börja fundera över om den modell vi har idag är den rätta.

Rudolf Antoni

Regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel