Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Flera åtgärder är på gång

Flera åtgärder pågår på Skaraborgs Sjukhus för att lösa såväl tillgänglighet, garantivård som ekonomi. Det skriver Ulla-Britt Hagström i en replik på Socialdemokraternas insändare.

Under 2017 klarade Skaraborgs Sjukhus en budget i balans. Sedan uppstod den stora sjuksköterskebristen som fick dominoeffekt – den ledde till specifika problem för vissa verksamheter.

LÄS: Hur mycket tålamod ska skaraborgarna behöva ha, Ulla -Britt Hagström

Samtidigt anställdes ny personal långt över 2017 års nivå. Jag är därför ledsen att under 2018 få redovisa ett underskott i liknande storleksordning som jag övertog från dåvarande ordföranden Susanne Larsson när jag år 2015 övertog ordförandeskapet.

Socialdemokraterna Alex Bergström, Johan Ask och Susanne Larsson frågar i en debattartikel mig som ordförande hur mycket tålamod skaraborgarna ska behöva ha. De konstaterar att köer kommer att växa och bli längre och att vårdgarantin inte kan upprätthållas.

Inget nämns däremot om att en ökad tillströmning till vården på Skaraborgs Sjukhus också förlänger köerna. Samtidigt kan jag konstatera att socialdemokraterna i styrelsen i en protokollsanteckning närmast i hotfull ton påtalar mot mig och tjänstemannaledningen att ”om inte vändningen av det ekonomiska underskottet har skett senast första kvartalet 2019 kommer regionledningen att vidta radikala åtgärder”.

Här visar socialdemokraterna inga tecken på tålamod. Flera åtgärder pågår på Skaraborgs Sjukhus för att lösa såväl tillgänglighet, garantivård som ekonomi.

Jag är glad över att personalomsättningen minskat och att sjuktalen minskat. Jag är extra glad över den nationella patientenkät som nu presenteras, där Skaraborgs Sjukhus ges bästa betyg i hela Sverige. Det handlar om helhetsintryck för sluten- och öppenvård, emotionellt stöd,delaktighet och involvering, respekt och bemötande, kontinuitet och koordinering, information och kunskap samt tillgänglighet.

Det bedrivs en fantastiskt bra vård. Låt oss gemensamt glädja oss över detta.Resurserna till sjukvården i Västra Götalandsregionen är större än under socialdemokraternas ledning. Den Grönblå ledningen har tillskjutit 6,5 miljarder kronor under de senaste åren. Det innebär en årlig uppräkning av 6,5 procent. Möjligheterna till kompetensutveckling har ökat. Dubblering har skett av ersättning för OB-natt och höjning för OB-helg med 15 procent.

Sjukhuset står för extrautbildning till specialistsjuksköterskor. Personalen är vårviktigaste resurs och står för tryggheten i verksamheten. Tålamod har också positiva egenskaper. En tålmodig person kan hantera yttre stress utan att hänfalla åt okontrollerade känslosvall.

Ulla-BrittHagström (L) Ordförandestyrelsen Skaraborgs Sjukhus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel