Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ge oss fler gymnasieskolor med transportinriktning

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Jag går första året på fordon- och transportprogrammet med inriktning transport på Kavelbroskolan i Skövde. Jag vill byta skola men inte linje.

Det finns det många elever som pendlar långt, trots att det finns gymnasium som är närmare. Att pendla långt tar mycket tid och energi från ungdomarna som de hade kunnat lägga på studier och viktiga intressen. Likt en förälder vill umgås med sina barn, vill en ungdom ha tid att vara med sina kompisar och ägna sig åt sina intressen. Det finns många ungdomar som väljer bort transportutbildningen för att de inte orkar att pendla.

Enligt transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (tya.se), behövs mer än 50 000 nya förare de kommande tio åren och idag utbildas ca 3 500 yrkesförare per år. Det innebär att det fattas 1500 utbildande yrkesförare per år. TYA håller även med i min åsikt att det behövs fler gymnasieskolor som ska utbilda ungdomarna inom transport inriktningen för att sedan bli yrkeschaufförer. Enligt TYA:s skolledarenkät 2017–2018 visar det sig att gymnasieskolorna har dubbelt så många sökande än vad det finns platser på linjen. Det är förståeligt att alla gymnasieskolor inte har plats för utbildningen när det kommer till övningsfält för körning, men det finns lösningar. Vi kan ta Ållebergsgymnasiet till exempel, de skulle kunna arrendera en yta på flygfältet i Falköping för att utbilda eleverna i körningen och utbildning av de teoretiska ämnena kan ske på skolan.

Avslutningsvis skulle jag vilja uppmana gymnasieskolor till att investera i en transportinriktning.

An.onym

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel