Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ge skolbarnen fyra dagar extra ledigt för att minska deras kontakter!

Som förälder till barn i Floby skola och sjuksköterska skickade jag två brev till skolchefen i Falköpings kommun i förra veckan, de måste tänka: ”stoppa smittspridningen av covid-19”, i alla beslut de tar nu och framöver.

Läsårstiderna för höstterminen 2020 är bestämda till att barnen slutar den 22 december. Jag föreslog att skolchefen nu gör undantag och tänker utanför boxen för barnens skull och ändra till att sluta den 18 december istället. Måndagen och tisdagen "stänger de böckerna", städar och pysslar som jag tycker att de kan hoppa över just detta året under den situation som råder nu. Jag försökte informera henne om smittspridningkedjan så som en epidemiolog gjorde på SVT.

En person smittar cirka tre personer som i sin tur smittar tre lika med nio, som i sin tur smittar tre lika med 27 och så vidare, det vill säga om ett barn i varje grundskola i Falköpings kommun smittas och smittar vidare till tre andra personer, vid fem ytterligare smittillfällen så har över 4000 personer smittats i Falköping med omnejd.

Säg att tre hundra av dessa behöver sjukhusvård och, ännu värre, intensivvård – det ligger långt över vad Skaraborgs sjukhus kan ta hand om och då pratar vi bara om Falköping.

Ge skolbarnen dessa fyra dagar extra ledigt för att minska deras kontakter med barn och andra vuxna. Om barnen inte smittas och inte bär hem smittan till föräldrar som behöver gå till sin arbeten för att samhällets funktioner skall uppehållas så är det bara en win-win situation eller hur!

Tänk på vårdpersonalen som måste jobba tolvtimmarspass för att vårda de coronasjuka patienterna under jul- och nyårshelgen istället för att få umgås med sin familj.

För att återgå till skolchefen så fick jag till svar: ”Tack för att du hör av dig med konstruktiva tankar och förslag... men vi kan inte tillmötesgå dina önskemål”. Skolministern säger att hon lämnar makt till kommunerna själva att agera och minska risken för smittspridningen, dags att agera göra undantag!

Orolig mamma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel