Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gör munskydd obligatoriskt för gymnasieelever - för att stoppa smittan

Insändarskribenten menar att munskydd borde bli obligatoriskt för elever i gymnasieskolan och vid elevernas resor till och från skolan. Detta för att förhindra smittspridning som innebär risker för framförallt äldre personer.

Att svenska ungdomar har ett avslappat förhållande till Covid-19 är lätt att förstå, när endast 9 av 5619 dödsfall har drabbat åldersgruppen 10-29 år. Men det är just detta förhållningssätt som är den största risken för en andra smittvåg i höst. En nyligen publicerad studie från Sydkorea påvisar att ungdomar sprider Coronaviruset i lika stor grad som vuxna gör.

I USA har många stater drabbats av smittofall i rekordnivåer, efter att man öppnat upp restauranger, barer, parker, stränder m.m. där social distansering blivit åsidosatt och smittan har tagit fart i just dessa åldersgrupper. De politiska påtryckningarna är därför stora för att göra munskydd obligatoriskt, eftersom man vill öppna upp skolorna efter nedstängning tidigt i våras. Obligatoriskt munskydd det enda tillgängliga hjälpmedel som kan skapa ett någorlunda gott smittskydd. Precis som här i Sverige är det det huvudsakligen de äldre som avlider av Covid-19 i USA. Och rädslan för att den yngre generationen tar med sig smittan hem och därmed för den vidare till anhöriga och den äldre generationerna är stor.

Rapporteringen om munskyddsdebatten pågår dygnet runt i de amerikanska nyhetskanalerna men i Sverige hörs ingenting alls om detta. Trots att Sverige har drabbats mer än 30% värre av Covid-19 dödsfall än USA har, räknat per capita.

I Sverige ska vi också öppna upp gymnasieskolor och högskolor på nytt och våra myndigheter borde göra munskydd obligatoriskt i en arbetssituation, där både lärare och elever kommer att vistas i utrymmen som omöjliggör social distansering. Men från våra myndigheter hörs ingenting.

Kommunerna har fått större befogenheter att agera mot restauranger och liknande etablissemang som inte efterlever regler om social distansering. Är det då rimligt att samma kommuner samtidigt bedriver arbetsplatser där social distanseringen är omöjlig? Är det inte arbetsgivarens skyldighet att se till att smittorisken minimeras?

Därför ställs nu frågan till ansvariga för Falköpings kommuns gymnasieskola: "Kommer ni att införa obligatoriskt munskydd i gymnasieskolan, och på resor till och från skolan, för att minimera risken för en stor spridning av Covid-19 från och med höstterminens början?"

Orolig Falköpingsmedborgare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel