Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Huvudlöst av huvudman: ”Ska vi verkligen riskera livet på elever, lärare och dess närstående?”

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

”Ska vi verkligen riskera livet på elever, lärare och dess närstående? Nej, tänk om och ta ett nytt beslut som följer smittskyddsläkarens rekommendationer!”

Så skriver dagens insändarskribent med anledning av de senaste besluten för Ållebergsgymnasiet.

När smittspridningen var inne i en osäker fas i vintras gick kommunens huvudman emot smittskyddsläkarens rekommendationer om högst 20 procent närundervisning och öppnade upp Ållebergsgymnasiet betydligt mer. Nu har det hänt igen och under en ännu värre smittspridning! När ska huvudmannen ta sitt förnuft till fånga?

Den största faran är dock inte att det rör sig betydligt fler elever i skolans allmänna utrymmen, för där har många bra åtgärder vidtagits, utan det är när 30 elever tvingas in i ett litet klassrum. Där finns inga möjligheter att hålla avstånd och mig veterligen finns inget annat ställe i samhället där något sådant får förekomma.

Läs mer: Gymnasieeleverna kan återvända - men bara växelvis: ”Lite klurig situation”

Läs mer: "Olämpligt" att öka närundervisningen - men Falköpings beslut står fast

Läs mer: Smittskyddsläkaren: "Nu har Falköping valt att göra på det här sättet, då har de valt det"

När utbildningsministern meddelade att gymnasieskolorna kunde öppnas upp, var hon mycket tydlig med att det åligger huvudmannen ett mycket stort ansvar att ta hänsyn till de lokala förutsättningarna. Detta har tydligen helt gått vår kommun förbi! Här öppnar skolan med argumentet att eleverna inte ska ta smällen mer och att många far illa av distansundervisningen. Det finns det säkert en del som gör och skolan står alltid öppen för dessa, men det finns även många elever som klarar av distansundervisningen mycket bra; en del har till och med bättre resultat, studiero och ökad närvaro. Att bara lyfta negativa konsekvenser och utan grund larma om kris känns inte rättvisande.

Det är verkligen ett huvudlöst beslut att chansa på att det nog kommer att gå bra med ökad närvaro. Ska vi verkligen riskera livet på elever, lärare och dess närstående? Nej, tänk om och ta ett nytt beslut som följer smittskyddsläkarens rekommendationer!

Lärare på Ållebergsgymnasiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel