Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lägre hyresnivåer skulle lösa mycket i centrum

 
Falköpings stadskärna görs om
Visa alla artiklar

Anpassa hyresnivåerna - det skulle lösa många problem för centrum i Falköping, skriver insändarskribenten som efterlyser korsen som försvann.

Jag vet inte riktigt, vad  begreppet centrum exakt avser, men Köttorget är redan omgjort och Trätorgets parkeringsplatser behövs även framgent. Närmaste projekt borde vara en välsorterad livsmedelsbutik som ersättning efter Netto  och Willys. Lämpligast är sannolikt gamla Netto-lokalen – men en skola hör definitivt inte hemma i de mest centrala delar av staden. 

Min första reflexion var att den utlysta arkitekttävlingen var onödig. I hur stor utsträckning kan centrum förnyas om stora torget är den mest centrala delen av city? Jag instämmer i mycket av Urban Lundbergs kommentarer (FT 25/2) betr. snedställda parkeringsplatser på torget och en ngt. smalare trottoar. Äldre personer, handikappade med rullstol och, inte att förglömma, besökare utifrån som vill besöka turistbyrån, behöver p-platser på torget. 

Stora torgets utformning går annars, enligt min mening, inte att förändra nämnvärd arkitektoniskt. Men av största vikt är att fastigheterna runt torget (åtminstone fronterna) får en omfattande renovering och att gamla, solkiga markiser fräschas upp eller ersätts. Om inte fastighetsägarna orkar med detta, hade ett kommunalt bidrag varit effektivare än en arkitekttävling. 

En allmän önskan tycks vara att utöka antalet restauranger, caféer och affärer. Restauranger och caféer finns det gott om redan idag. Att alltfler mindre företag runt stora torget försvinner utan nyetableringar, hänger nog, om jag inte har fel, ihop med att lokalhyrorna mitt i centrum sannolikt inte är anpassade till småföretag. Löser man denna detalj, blir stora torget med all säkerhet eftertraktat av fler mindre företag. Då blir stora torget också mer frekvent besökt än idag, så länge dess yta inte blir belamrat med "originella" påfund utan bjuder på utrymme för torghandel och liknande som idag.

(Avslutande en fråga, som inte direkt har med stadens centrum att göra: Falköping är med säkerhet landets enda stad, som vid infarterna har tagit bort det röda korset på hänvisningsskyltarna till sjukhus. Även om inte Röda korset driver verksamheten, så har det alltid varit en symbol för sjukhus, som turister i nöd lätt kunnat spana in. Varför inte här?)

Georg Flessa

Fotnot: Tillsammans med Svenska Kyrkan har Falköpings kommun utlyst en tävling för att utse vem som ska få vara med och ge centrum ett lyft.

Arkitekter från hela Sverige har fått visa sitt intresse för att skapa stadens nya centrum, och snart blir det klart vilka som får vara med och tävla. Tanken är att främja den kommersiella loop som finns i centrum, som börjar vid Köttorget och H&M-huset, och som sedan sträcker sig runt Stora torget och längs med Storgatan.

Men hur vill du att centrum ska se ut?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel