Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: S-kritik mot skolbeslut - "Anmärkningsvärt att fatta beslut som avviker från smittskyddets rekommendationer"

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Socialdemokraternas företrädare är kritiska till barn- och utbildningsnämndens beslut om närundervisning på gymnasiet. – Nu anser vi att det är dags för Eva Dahlgren att som ordförande ta sitt ansvar och stå för de beslut som tagits och tas, skriver Ingvor Bergman och Fredy Neuman i en insändare.

Vid upprepade tillfällen har Barn-och Utbildningsnämndens ordförande Eva Dahlgren hänvisat till utbildningsminister Anna Ekström när hon fattat beslut om hur gymnasieskolan i Falköping skall bedriva distans- alternativt närundervisning.

Det stämmer så tillvida att ministern gör en rekommendation till kommunerna men Anna Ekström påpekar också att lokala förhållanden måste vägas in i de beslut som fattas. Det slutgiltiga beslutet tas sedan av ordföranden i barn-och utbildningsnämnden.  

Vi kommer inte heller i framtiden göra politiska utspel kring Covid 19 men anser att det vore klädsamt om Eva Dahlgren står för de beslut hon fattar.

Vi har full respekt för den komplexitet som råder när beslut skall fattas i frågan. Detta förutsätter en nära dialog med Västra Götalands regionens smittskyddsenhet.

Det är därför anmärkningsvärt att ordföranden vid flera tillfällen fattat beslut som avviker från smittskyddets rekommendationer och sedan hänvisar till utbildningsministern. Dessa komplexa frågor kräver också en nära dialog med fackliga företrädare och elevråden för att skapa en förståelse och samsyn kring de beslut som tas. Vi förutsätter att dessa kontakter har tagits av ordföranden. Vi anser att detta är av största vikt eftersom det är ordföranden ensam som fattat samtliga beslut i dessa frågor. 

Vi socialdemokrater har under det dryga år som pandemin pågått valt att inte göra politik av frågor som rör pandemin men nu anser vi att det är dags för Eva Dahlgren att som ordförande ta sitt ansvar och stå för de beslut som tagits och tas. 

Vi kommer inte heller i framtiden göra politiska utspel kring Covid 19 men anser att det vore klädsamt om Eva Dahlgren står för de beslut hon fattar. Samt att hon tydligt redogör för de lokala förutsättningar som ligger till grund för besluten.

Fredy Neuman 2:e vice ordförande Barn och utbildningsnämnden (s)

Ingvor Bergman, oppositionsråd (s)

Läs mer: Här svarar Eva Dahlgren på insändaren: "Det är inte en fråga för politikerna"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel