Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: S sviker barnen i det glömda Sverige

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

För att skydda de mest utsatta behöver Sverige införa ett totalförbud mot barnäktenskap. Det skriver ledande Liberaler i Skaraborg i en insändare.

Det finns få frågor som fått så mycket uppmärksamhet i den offentliga debatten som kampen mot det hedersrelaterade våldet- och förtrycket men som varit så polariserad fråga.

Problemen med hederskulturen har länge sopats under mattan men i och med den stora flyktingströmmen 2015 har problemen kommit upp till ytan och politiken kan inte längre blunda för dem.

För att skydda de mest utsatta behöver Sverige införa ett totalförbud mot barnäktenskap. Det är både en feministisk och en barnrättsfråga.

I dag vet vi med säkerhet att över 100 000 unga lever ofria liv men forskare pratar om att det kan vara så många som 240 000 barn vars liv är begränsat av familj, släkt och moralväktare. Skaraborgs län är inget undantag.

Det är en skrämmande utveckling som kommer fortsätta om vi inte gör något. Lagen om barn– och tvångsäktenskap skärptes den 1 juli 2014 av Alliansregeringen. Men trots att det numera är förbjudet med barnäktenskap, behölls några undantag för människor som ingått äktenskap utomlands och tidigare aldrig haft sin hemvist i Sverige. Det undantaget var tänkt för vuxna människor men idag ser vi hur det används som ett kryphål för att sanktionera barnäktenskap i Sverige.

Regeringen har i tre år lovat att ett skarpt lagförslag skulle komma till riksdagens bord under våren 2018 och att den nuvarande riksdagen skulle hinna behandla och klubba igenom lagförslaget. Men så har inte skett. Nu blir det upp till nästa riksdagsförsamling att fatta beslutet om ett totalförbud mot barnäktenskap. Det är ett stort svek från en regering som under hela mandatperioden gjort feminism till ett honnörsord men som svikit de flickor som är allra mest utsatta.

Det har under lång tid funnits en oförmåga att bekämpa hederskulturen. Dels beror det på att kunskapen varit alldeles för dålig men framför allt beror det på rädslan att stämplas som rasist om man talar klarspråk om barn- och tvångsäktenskap, kvinnlig könsstympning, kränkande oskuldskontroller och hedersförtryck.

Men hur kan det vara rasistiskt att stå upp för våra lagar och mänskliga rättigheter, i synnerhet för barn? Alla barn ska ha rätt att växa upp i trygghet. Vi liberaler tog fighten mot det hedersrelaterade våldet –och förtrycket redan under början av 2000-talet och vi kommer aldrig lämna de mest utsatta människorna i sticket oavsett hur vindarna blåser i politiken och vad som för tillfället får sägas och inte sägas.

I en demokratisk rättsstat har vi en skyldighet att stå upp för alla barns frihet och inte minst för de flickor som annars aldrig nås av den svenska jämställdheten.

Gulan Avci, integrationspolitisk talesperson Liberalerna, Jacqueline Tjällman ordförande Liberala Kvinnor Skaraborg och riksdagskandidat Pär Johnson ordförande Liberalerna Skaraborg och riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel