Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ska inte eleverna få vara trygga i skolan?

Under de senaste veckorna har vi hamnat i en andra våg av pandemin covid-19. Tusentals insjuknar varje dag och vi får läsa om fler och fler dödsfall varje vecka. Denna situation till trots tycker kommunen att eleverna ska återvända till Ållebergsgymnasiet.

Den 24 november informerades vi gymnasieelever om att vi de kommande veckorna ska återgå till närundervisning på skolan. Två årskurser ska gå på skolan medan den tredje har distansundervisning. Individuellt betyder det att eleverna går två veckor i skolan och en vecka på distans. Trots att vi kommer vara färre på skolan känns det fortfarande inte tryggt för oss. Många håller inte restriktionerna och även om alla höll restriktionerna så sprids viruset otroligt fort och man kan ha viruset i några dagar innan man får symptom. Vi har också upplevt detta själva då vi hade den typen av distansundervisning i början av denna termin och kunde då se att många inte höll avstånd. Det fungerade inte då och nu är läget ännu värre. Är nu verkligen rätt tidpunkt att ta risker?

Det är nästan inga som tycker om distansundervisning. Det är svårt att koncentrera sig, svårt att lära sig, för att inte tala om hur praktiska linjer förlorar stor del av sin undervisning. Men alla som jag har haft ett samtal med är överens om en sak, distansundervisning är det bästa alternativet just nu. Många av oss har familj eller släkt i riskgrupp eller så har vi själva en underliggande sjukdom som kan göra covid-19 mycket svår för oss om vi skulle få det. Vi känner oss inte trygga att vara i skolan. Har inte vi ungdomar också rätten att få känna oss säkra på vår arbetsplats?

Det värsta är att ledningen inte ens låtit oss vara en del av samtalet. De har inte frågat oss om hur vi känner eller om vår oro inför pandemin. De tycker bara att vi ska följa vad de säger. Systemet med att ta beslut om distansundervisning vecka för vecka skapade bara onödig stress och osäkerhet för oss elever. Varje måndag fick vi oroa oss om skolan skulle fortsätta med distans eller tvinga tillbaka oss till skolan och hur vi skulle agera utifrån vilket scenario som skulle ske.

Det är dags att ni tänker på oss elever och vad som är bäst för oss. Det kan mycket väl vara många som inte håller med mig men låt oss i alla fall ha en plats i diskussionen. Låt oss ha en talan. Det är ju eleverna som kommer påverkas mest i slutändan.

Thea, elev på Ållebergsgymnasiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel