Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skaraborgs synskadade hamnar mellan stolarna - ”Tillbaka till forna dagar då handikappade fick stå utanför fattighuset”

Vart är vi på väg? Har vi med funktionsnedsättning hamnat på fel tåg?

I många år tuffade tåget, som förde fram förbättringar för personer med funktionsnedsättning, upp för backen. Men, de senaste åren med miljöpartiet som lokförare, sossarna som tågvärdar och med [Annie] Lööf fladdrande efter i fartvinden går det snabbt utför. Och Liberalerna som är pappa till LSS-reformen har blivit överkörda av bara farten.

Det är lika illa för alla med funktionsnedsättning och det verkar inte spela någon roll vem som har makten.

Jag är själv blind och försöker i mitt arbete förgäves behålla de stödåtgärder som är oumbärliga för vår grupp.

Det är som gravt synskadad eller blind, trots stödåtgärder, svårt att få jobb. Fler än 50 procent av personer med synnedsättning i yrkesverksam ålder är arbetslösa och därmed dömda till ett liv i fattigdom.

Visste du att en person som aldrig kommit in på arbetsmarknaden på grund av sin funktionsnedsättning och därmed tvingats leva på sjukersättning har en inkomst på ca 8000 kronor per månad?

Att bli beviljad ledsagning via LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, är för blinda ett minne blott. Personer som haft ledsagning via LSS i många år blir hux flux av med den.

Att som blind få rätt till färdtjänst har tidigare varit en självklarhet. Nu hörs det från skilda håll i landet att gravt synskadade nekas färdtjänst och istället hänvisas till kollektivtrafiken. I Skaraborg har man ett mer raffinerat sätt för att få personer med funktionsnedsättning att åka kollektivt antingen man kan eller inte. Man höjer priset så att de flesta får välja mellan att mot alla odds resa kollektivt eller stanna hemma.

Att kräva ett särskilt intyg på att man inte kan åka kollektivt till sjukvården även om man konstaterat att man är beroende av färdtjänst då man åker till andra platser och är frisk, är ytterligare en sten på bördan.

Den senaste överraskningen är höjda priser för sjukresor. En höjning som främst drabbar personer som inte har möjlighet att åka kollektivt eller egen bil.

Vikten av att behärska digital media har blivit tydligare än någonsin under pandemin. Tyvärr ingår inte det i Syncentralernas uppdrag att inkludera detta i synskadades rehabilitering. Den rehabilitering som succesivt krympt även om kravet på att klara sig på egen hand ökat. Därutöver har det stöd kommunerna tillhandahöll tidigare genom en syn-hörselinstruktör försvunnit, i flera av Skaraborgs kommuner.

Regionerna och kommunerna sneglar på, för dem, kostnadsfria alternativ. Välgörenhetsorganisationer som skall träda in och rädda välfärden. Ett alternativ som går tillbaka till forna dagar då handikappade fick stå utanför fattighuset, med mössan i hand, och be om hjälp.

Vart är vi på väg?

Dra i nödbromsen så jag slipper veta!

Britt Artursson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel