Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skolan måste informera om hedersförtryck

240 000 unga i Sverige kan leva under hedersförtryck, men mörkertalet kan vara det tredubbla. Det är ungdomar som dagligen går till skolan, just därför är skolan en viktig plattform för att kunna nå dessa utsatta ungdomar.

Hederskultur och -förtryck är ett system där heder och anseende spelar viktig roll. Det är ett förtryck som utövas kollektivt och drabbar både pojkar och flickor. För att alla former av våld och förtryck ska motverkas och bekämpas är det viktigt att alla har kunskap om förtrycket och hur det tar sig form. Denna kunskapen är extra viktigt för skolpersonalen och dem som finns nära dessa 240 000 ungdomar.

Var tredje elev med utländsk bakgrund lever under hedersrelaterade familjenormer enligt docent Astrid Schlytter, i en artikel i Aftonbladet 2017, denna siffran kan vara mycket större idag. Således är det viktigt att skolpersonalen har rätt kunskap för att kunna identifiera hedersnormer och förtryck när de ser det. Skolan har ett ansvar för och gentemot sina elever och att upptäcka hedersförtryck är en del av det. Lärare och elevhälsa bör få chansen att öka sina kunskaper inom området samt om hur olika levnadsförhållanden ser ut i samband med hedersrelaterat våld och förtryck.

Det är även viktigt att eleverna får grundläggande kunskap och information om vart de kan vända sig när de känner sig utsatta. Till exempel myndigheter, organisationer, tjej- och kvinnojourer samt hjälplinjer. Skolan kan ha temadagar om hedersförtryck, dela ut böcker inom litteraturen som handlar om hedersrelaterat våld och förtryck, men även att personalen får möjlighet att utbilda sig.

Dessa är insatser och kunskap som elever såväl skolpersonal behöver. Det kan i slutändan rädda liv på flertalet unga individer. Det är dags att börja jobba utbildande och förebyggande, vilket kan rädda liv. Det ska inte behöva gå så långt som till ett dödsfall för att man ska göra något.

MUF, arbetsgrupp om jämställdhet med fokus på hedersförtryck

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel