Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ta ert ansvar, Johnsson och Druve Jansson!

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Västra Götalandsregionen har medvetet underfinansierat sjukhusen, säger insändarskribenten Ove Nordström. Nu kräver han svar från politikerna.

Jag förmodar att Pär Johnsson och Gunilla Druve Jansson som ledamöter i partier ingående i regionledningen står bakom den regionbudget som ger sjukhusen de underskott de nämner i sina artiklar?

Pär Johnsson skriver att underskottet föregående år var 148,3 miljoner för SkaS och förklarar det med att det bedrivs sjukvård på fyra sjukhus inom ett område som inte är större än Skaraborg.

Men regionen gjorde inte underskott med 148,3 miljoner. Det är ett av regionstyret medvetet skapat underskott utifrån de prioriteringar Pär Johnsson, Gunilla Druve Jansson och övriga ledningen gjort i sin budget.

Man har allt sedan man övertog ledningen i regionen medvetet underfinansierat sjukhusen i de vårdöverenskommelser som gjorts. Nämnderna har beställt mer sjukvård än man skickat med pengar till, vilket har lett till att man aldrig kunnat planera verksamheten från grunden. Detta är också en av förklaringarna till att kostnaderna för hyrpersonal ökat kraftigt sedan 2014, trots allt vackert tal om att man strävar om motsatsen. 656 miljoner var kostnaden för hyrpersonal i regionen 2018. Sätt detta i relation till regionens hela resultat om -11 miljoner.

Av regionens 55,7 miljarder kronor (exklusive riktade statsbidrag) går cirka 43,2 miljarder kronor till hälso- och sjukvården. Det är er prioritering, Pär Johnsson och Gunilla Druve Jansson, och ingen annans. Ni bestämmer också skattesatsen.

Förra mandatperioden gick regionen plus, med 2016 som bästa år med ett överskott på 1,6 miljarder. Trots detta var vårdöverenskommelserna även då underfinansierade. Detta har ni kompenserat genom att i efterhand pytsat in en del pengar i form av politiskt beslutade riktade bidrag. En kostnadskrävande politik. Det är billigare att förebygga bränder än att ständigt släcka de som återkommande uppkommer.

Ni har ej heller räknat upp för de faktiska kostnadsökningar som varit. Trots att kostnadsökningarna legat på cirka fem procent har ni enbart räknat upp dem med två procent i era budgetar. Var och en som kan räkna förstår ju att detta leder till besparingar för verksamheten (Källor: vgregion.se)

Så jag måste ställa några frågor till Pär Johnsson och Gunilla Druve Jansson. Med anledning av Pär Johnssons uttalande om att ”en stor anledning till detta är givetvis att vi bedriver vård på fyra sjukhus inom ett område som inte är större än Skaraborg”.

Har vi enligt er och regionledningen för många sjukhus idag i Skaraborg och vad är i så fall er målsättning om vilka vi enbart bör ha kvar?

Och den kanske viktigaste frågan:

Står ni inte bakom er egen regionbudget med de prioriteringar ni gör där, vilka ni är medvetna om när ni sätter er som ordförande för utförarstyrelsen i SkaS och östra nämnden?

Ove Nordström, fd ledamot i utförarstyrelsen SkaS.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel