Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Undervisning med livet som insats? – Falköping gör det igen

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Insändarskribenten är kritisk till att studierna på Ållebergsgymnasiet ska bedrivas på plats igen, särskilt då det går emot rekommendationerna från Västra Götalandsregionen.

Med hög smitta och med endast få veckor kvar till jullovet bestämde sig huvudmannen för gymnasieskolan i Falköping för att bryta elevernas studier på distans. Lärare protesterade. Elever protesterade också. Oron för smitta var stor och dessutom hade lärare och elever redan planerat för studier på distans fram till jul.

Huvudmannen pratade om att det var viktigt att eleverna fick sin undervisning. Eleverna hann gå i skolan i fyra dagar när regeringen sedan bestämde att alla gymnasieskolor i Sverige skulle bedriva undervisning på distans. Tänk om huvudmannen hade kunnat ta det säkra före det osäkra här. Det hade underlättat för alla parter.

Som lärare är jag naturligtvis mån om att eleverna skall få sin undervisning. Veckorna fram till jul var det faktiskt så att, tack vare att jag bedrev lektioner på distans, kunde samtliga elever vara med, trots att ganska många var sjuka eller hemma på grund av milda förkylningssymptom! Hade vi varit i skolan hade det saknats 5-7 elever per lektion i mina klasser. Det hade varit jobbigt för dessa elever att ta igen missade moment när det är ett ganska tufft tempo, som det är på gymnasiet.

Nu gör huvudmannen det igen! Från och med vecka 4 skall samtliga elever i årskurs tre vara på plats i skolan på heltid. Eleverna i årskurs ett och två kommer ha närundervisning deltid från och med vecka 5. Detta beslutades på fredag eftermiddag och går helt emot vad övriga gymnasieskolor och även också grundskolor gör i området, och än viktigare, det går det helt emot vad Smittskydd Västra Götalands rekommenderar!

Detta stod på Smittskydd Västra Götalands hemsida fredag 22 januari, samma dag som huvudmannen fattade beslutet:

”Västra Götalandsregionen har en fortsatt stor smittspridning avseende covid-19. I gymnasieåldern ser vi dessutom en ökning av antalet fall de senaste veckorna. Utvecklingen är osäker och Smittskydd Västra Götaland anser därför att det är angeläget med fortsatt stor försiktighet, i nuläget som högst 20 % närundervisning i åtminstone två veckor till och med 2021-02-07.”

Huvudmannens beslut går alltså helt emot rekommendationerna från Smittskydd Västra Götaland!

Huvudmannen tar ett stort ansvar när de utsätter personal, elever och invånare i Falköping för risken för smitta – de tar också denna risk helt emot rekommendationerna från Smittskydd Västra Götaland! 

Lyssna till experterna och utsätt inte oss för onödiga risker!

Gymnasielärare i Falköping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel