Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Våldet mot kvinnor – ett misslyckande för samhället

Varje mördad, misshandlad eller våldtagen kvinna är ett misslyckande för samhället, skriver dagens insändarskribent.

I en insändare från fackförbundet Kommunal berättar sektionsordförande Hanna Nord om de insatser de erbjuder – och föreslår vilka förändringar de vill se på arbetsplatser, i relation till barnen eller hemma hos grannen.

Pandemiåret har inneburit många prövningar för oss som individer. Sverige har precis som övriga världen gått igenom en allvarlig kris. Vi har utsatts för allvarlig smitta på våra arbeten och många av oss har haft en arbetsmiljö som varit långt ifrån normal.

Men det stannar inte där.

När den sociala isoleringen varit ett faktum ser vi nu också hur våldet i nära relationer ökat. Det är en mörk vår vi lämnar bakom oss.

På bara några veckor miste 15 barn sina mammor. Mammor, döttrar, systrar, kollegor – kvinnor som blev offer för grymt och hänsynslöst våld utfört av en man. Det här skapade, som sig bör, en intensiv debatt kring vad samhället måste göra för att få stopp på det här.

Mäns våld mot kvinnor är en viktig fråga för Kommunal och vi har arbetat med den länge. Vår kamp för jämställdhet pågår varje dag året runt. För även om vi i Sverige kommit en bit vad gäller jämställdhet till skillnad från många andra länder kan vi aldrig nöja oss när statistiken visar att en kvinna dödas var tredje vecka i Sverige av en man – ofta en man som har en relation till kvinnan.

Det finns insatser Kommunal gör och erbjuder som vi önskar inte skulle behövas, men vi är samtidigt stolta över att de finns. För alla medlemmar finns möjlighet till gratis stödsamtal vid Kris- och traumacentrum. Faktum är att de i flera fall faktiskt har räddat liv.

Men vi behöver alla hjälpas åt. Här är våra förslag:

√ Säg ifrån i fikarummet om någon säger något kvinnoförnedrande eller drar ett kränkande skämt

√ Visa barn vi träffar i vår vardag hur man behandlar varandra med respekt redan från tidig ålder.

√ Lokala politiker-för upp frågan på agendan i din kommun, se till att kvinno-, tjej- och ungdomsjourer får långsiktigt stöd och resurser.

√ Kollega, granne, chef, familjemedlem, kompis–att fråga hur någon mår, eller att säga att man finns där kan betyda allt. Ta gärna reda på var du kan vända dig för att få stöd eller hur du kan göra för att lyfta frågan på olika sätt.

√ Våga knacka på dörren hos grannen om du hör något misstänkt.

Som fackförening i starkt kvinnodominerade branscher kommer vi fortsätta driva på i den här frågan. Vi är rasande över att våldet mot kvinnor får fortgå. Varje mördad, misshandlad eller våldtagen tjej eller kvinna är ett misslyckande för hela vårt samhälle.

Vi fortsätter kämpa för jämställdhet, högre löner och bättre villkor för kvinnor – men framförallt kräver vi att våldet mot kvinnor upphör och att alla som kan ska göra allt i sin makt för att bidra till detta

Hanna Nord

Ordförande Kommunal Falköping–Tidaholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel