Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför plastkork på mjölkpaketet, Falköpings mejeri?

Vad är grejen med plastkapsylen på de nya mjölkförpackningarna från Falköpings Mejeri, undrar signaturen Plastic Fantastic.

Vi lever i en miljöföroreningens tid där medvetenheten om miljön i atmosfären, haven, land och skogar bara växer. Det talas om miljö och klimat oavbrutet i media. Det är bra! Vi måste värna om moder jord om vi är värna livet på planeten. Det är en så vitt vi vet en unik plats i den stora svarta rymden. Den blå planeten! Häftigt!

I nådens år 2017 hittades en ny ö i havet utanför Chiles kust. Inte en sådan Columbus letade efter utan en ö sammandragen av havsströmmar,helt utan rikedomar. Bara skräp. Riktigt skräp. Plast. Denna ö var större än Mexico!

Jag har sen jag gick i småskolan haft en negativ syn på plast. Då jag på 70-talet fick berättat för mej att det tog 10.000 år för att en att plastkasse från ICA att försvinna i naturen. Jag har hört senare att det går snabbare men det handlar i alla fall om hundratals eller tusentals år. Hur många plastkassar har sålts i Sverige sedan tex. 1975? I Europa? I världen? Hur lång tid tar det för en plastö större än Mexico för att för svinna? Hundra miljoner år? Jag vet inte men inte i en handvändning i alla fall. Kanske överlever plastöns liv det levande livets existens på jorden. Den som lever får se.

Nåväl, till saken: Jag skall köpa mjölk. Tetrapack är en fantastisk uppfinning i viss mån inte allt för miljöovänlig. OM! Det nu inte var så att varenda tetrapack försetts med en skruvkapsyl av plast! Varför??? Varesig man är miljömedveten eller inte skall man skära ut kapsylen och återvinna den som plast förpackning? Och mjölkpaketet som pappersförpackning.

Men seriöst, vem orkar hålla på med sånt? Det sker inte! Det är för svårt och jobbigt. Vad är grejen med plastkapsylen? Vill vi ha den? Enligt en jag pratade med på falköpingsmejeri vill vi det. Vad gör folk med sina tetrapack för att det skall krävas en plastkapsyl? Måste man lägga mjölkpaketen ner när de är öppnade? Eller är det bara bra om man MÅSTE ta med en halvdrucken mjölkpaket på husvagnssemestern? När jag var liten löste man det med en klädnypa. Nu förtiden tror jag inte någon känner behovet att ta med en halv mjölk på semestern.

Hur många av de mjölkpaket som säljs har ett behov av kapsyl? Säg, en liter mjölk per familj i Falköping var dag blir många kapsyler. Gånger 365. Räkna ut det! Hur många av dessa källsorteras som plast? I dag kunde jag inte längre hitta något mjölkpaket utan kapsyl. Kanske var dom bara tillfälligt slut eller så har alla mjölkpaket kapsyl nu. Konsumentens makt är förbi. God natt moder jord.

Plastic Fantastic

Falköpings Mejeri svarar direkt:

Anledningen till att vi nu valt att sätta kork på våra 1,5 liters-paket är att det är konsumenten som gör valet i butik när de handlar. Vi är det sista mejeriet i Sverige av de större mejerierna vågar jag påstå, som nu sätter kork på 1,5 liters-paketen. Detta på grund av att vi tydligt sett ett försäljningstapp till de konkurrenter som tidigare valt att sätta kork på sina paket. Kedjorna inom dagligvaruhandeln har efterfrågat detta en längre tid när de ser att vi tappar i försäljning.

Majoriteten av konsumenterna föredrar i dag kork på grund av att det blir lättare att öppna och återförsluta. Det blir också en bättre hygien och hållbarhet på produkten med minst ett till två dygn i konsumentledet. Längre hållbarhetstider på färska produkter är alltid ett mål som oftast minskar produktens totala klimatavtryck.

De förpackningar vi köper i dag från olika leverantörer utvecklas hela tiden i strävan att minska plastanvändningen. Enkelt förklarat är i dag både pappers- och plastskikten betydligt tunnare och lättare i en mjölkkartong jämfört med för bara 5-10 år sedan. Det finns också i dag fler plaster från förnybara källor. Det finns plaster som kommer från till exempel sockerrör eller skogsavfall. Jag utesluter inte heller att det i en framtid kan komma att bli godkänt med återvunnen plast till livsmedelsförpackningar.

Den lösa korken sorteras som plast, och gängan som sitter fast i förpackningen behöver man inte ta bort. När förpackningen kommer till återvinningen skiljs plasten från pappersfibrerna i processen.

Monica Björling

Kvalitets- och miljöansvarig, Falköpings Mejeri

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel