
Lärarna skriver att de “fruktar för sina liv” och går “till jobbet med livet som insats”. Man hänvisar även till att man har anhöriga i riskgrupper. Men har inte de flesta det? Känner inte de flesta en viss oro när de rör sig bland folk i dessa tider.
Hur känns det då som elev att komma till skolan och gå in i lektionssalen med vetskapen om att läraren helst inte vill att de ska vara där?
Hur känns det för personal i butiker till exempel, de träffar ju ständigt nya människor. Personal i vård och omsorg? Övriga yrken som innebär kontakt med människor? Lärarna framför att det är framför allt i klassrummen de upplever oro för smitta och att det är svårt att hålla avstånd men hur många klasser har 30 elever och hur ofta är de 30 eleverna där? Dessutom får man ju anta att gymnasieelever stannar hemma vid minsta symptom. Hittills har ju inte heller alla elever haft undervisning i skolan samtidigt. När minst en tredjedel av eleverna är hemma måste det ju finnas tomma klassrum att dela upp gruppen i? Kanske kan man ha kortare genomgång och sedan låta hälften sitta och jobba i ett klassrum bredvid? Jag tror det finns möjligheter om man bjuder till!
När nu eleverna efter flera månader med distansundervisning äntligen får komma tillbaka till skolan så möts de igen av ett till synes kompakt motstånd från flera av de som ska undervisa och och hjälpa dem. Hur känns det då som elev att komma till skolan och gå in i lektionssalen med vetskapen om att läraren helst inte vill att de ska vara där? Visst har vi yttrandefrihet men nu har vi hört nog i FT om gymnasielärare som fruktar för sina liv. Ni har självklart rätt att känna så, men för mer av diskussionen internt. Vi har fattat att eleverna inte är önskvärda.
Kanske ska skolan fortsätta med distans även efter covid? Det påstås i insändare att man nu når högre resultat, har bättre närvaro och studiero. Låt då grundskolan flytta in där så slipper vi vänta på en ny högstadieskola, vi sparar hundratals skattemiljoner och gymnasielärarna behöver inte oroa sig för att vara nära sina elever. Som sagt, vi har förstått att eleverna inte är välkomna, hur tråkigt det än har varit att smälta det budskapet.
Föräldrar till gymnasieelever
LÄS OCKSÅ: Insändare: Huvudlöst av huvudman
Vill du också skriva en insändare? Gör din röst hörd i FT - här kan du skicka in din text.