Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isabelle seglade för freden i Mellanöstern

Isabelle Waldenvik seglade in i Israel för en dryg vecka sedan. Elida möttes av ett 50-tal segelbåtar och delar av delegationen blev senare inbjudna till utrikesdepartementet och Knesset. – Vårt syfte var bland annat att uppmärksamma kristnas utsatta situation i Mellanöstern och vi blev mycket väl mottagna, berättar Isabelle Waldenvik från Skövde.

Hon var medbjuden på resan i egenskap av KD-politiker, men det fanns också journalister, präster och musiker ombord på segelbåten Elida.

– I land drogs jag med i en spontan ringdans och fick dansa med både ambassadörer och nobelpristagare, konstaterar Isabelle.

När båten låg i hamn var den också öppen för besökare och många israeler passade på att gå ombord.

– Vid ett tillfälle kom två tioåringar med glass till oss, men de hade gått två kilometer med den så den var helt smält. Det var emellertid gesten som räknades, fortsätter Isabelle.

Inbjuda av minister

De blev också inbjudna till utrikesdepartementet bland annat för att delta i en hederslunch och där väntade bland annat Israels utrikesminister Tzipi Hotovely.

– Under den senaste mandatperioden har i princip den diplomatiska aktiviteten legat nere mellan Sverige och Israel. Relationen beskrivs allmänt som dålig och alla vet vem Margot Wallström är, konstaterar Waldenvik.

Under samtalet förstod vi att de såg det som den största diplomatiska aktiviteten mellan våra länder på fyra års tid.

Lyfta frågor

Nu fick också delegationen chansen att lyfta ett antal frågor.

– Om man vill hjälpa till att lösa konflikterna i Mellanöstern tror jag att det är viktigt att man talar med båda sidor, menar KD-politikern.

Hon menar också att även om människor flyr undan konflikter, så kommer de från olika grupper.

– Risken är att de flyttar med sig konflikten till både Skaraborg och Sverige. Och då kan vi på sikt få en ännu större utmaning i att lösa integrationsfrågan.

TV-inspelning

Under besöket i Jerusalem intervjuades de också av TBN:s nordiska kanal.

– Vi satt på ett hustak, det ser nästan ut som om vi har en teckning bakom oss, men det är staden som breder ut sig.

Med i programmet var kaptenen Stefan Abrahamsson, koordinatorn Karin Nytomt, Isabelle Waldenvik och reportern Anders Wisth.

Vad har gjort mest intryck på dig under den här resan?

– Det var nog mottagandet under inseglingen och besöket på utrikesdepartementet. Och givetvis mötet med många israeler.

Men nu har Isabelle Waldenvik lämnat både falafel och hummus bakom sig och är tillbaka i Skaraborg efter en omtumlande resa.