Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johanna varnar för kodöden

Varje dag tvingas Johanna Lindbom plocka skräp i dikeskanten för att rädda sin kor från att dö. Nu vill hon se en förändring.

Drygt två mil utanför Skövde ligger Vasängens gård. Gården är hem åt totalt 230 djur varav 90 av dem är mjölkkor. Sedan Simon Ivarsson tog över gården 2004 har lantbruket drivits ekologiskt vilket innebär en hel del regler och krav som måste uppfyllas. Det betyder också att djuren och deras välmående alltid sätts i första rummet. 2011 började man även ha mjölkkor på gården.

– Våra djur får vara ute betydligt mer än andra. Vi är i stort sätt självförsörjande när det kommer till foder och vår ladugård är öppen. Kossorna bor tillsammans under hela sitt liv, säger Johanna Lindbom som driver Vasängens gård ihop med sambon Simon Ivarsson.

Vasängens gård ligger också dryga tjugo minuter från McDonalds i Skövde. På vårkanten när snön smälter är det något som blir extra tydligt.

– Vi tvingas att rensa dikena i stort sett varje dag för att det är så skräpigt. Vi hittar de allra konstigaste saker som äggkoppar, hundsängar och använda blöjor. Ölburkar och McDonaldsförpackningar samlar vi ihop hela tiden. Folk har väl precis hunnit äta upp när de passerar oss och slänger då ut resterna, säger Johanna Lindbom.

Nedskräpningen ser inte bara tråkig ut. Den kan dessutom få förödande konsekvenser. Skräpet blåser upp på åkrarna och när det sedan är dags att slå hackas det upp i mindre bitar som kan vara svåra att upptäcka. När gräset därefter blir till foder och hamnar i krubborna under vintern kan de bli helt avgörande för kossornas liv.

– Det är framförallt aluminiumbitar som är det farliga. De skär upp korna inifrån och ger dem ett dödligt tillstånd som kallas Vasst. Det är svårt att upptäcka och oerhört plågsamt för djuren.

Tidigare i veckan fyllde Johanna Lindbom ett helt släp med saker som förbipasserande kastat ut ur sina bilar. Efteråt la hon upp en bild på sin Facebooksida med uppmaningen om att det nu måste ske en förändring.

– För mig handlar det i grund och botten om sunt förnuft. Man slänger inte skräp i naturen. Det är dessutom väldigt frustrerande att behöva lägga tid på att plocka skräp istället för att ta hand om djuren, säger Johanna Lindom.

Att vara lantbrukare idag är tufft och att förlora en djur är ingenting som underlättar. Värdet på en möjlkko ligger på runt 15 000 kronor. När den blir sjuk tillkommer veterinärkostnader och transport till destruktion eftersom att Vasst inte går att bota. Totalt handlar det om en förlust på strax över 20 000 kronor.

– Det är inte pengarna i sig som är det viktiga. Tack och lov har ingen av våra kor drabbats men det klart att man är orolig. Vi måste få ett stopp på nedskräpningen, säger Johanna Lindbom.