Trots sin unga ålder har Jonathan Ljungqvist fyllt sitt CV med äventyr som de flesta av oss inte ens har tänkt tanken på att göra. Paddla från Sverige till Svarta havet, fotvandra över Indien och åka rullskidor tvärs över Australien är bara några av de äventyr han har gjort.

Jag var ganska mätt på äventyr efter Indien, men resan i Australien blev en sådan boost för mig att tankar om fler började komma, säger Jonathan, nyss hemkommen från Tanzania där han besteg Kilimanjaro två gånger som bärare.

Och det var där, på berget, som jag fick idén till nästa äventyr.

Idén innebär ett dykprojekt i Vättern, där Jonathan vill försöka slå längdrekordet i att simma under vatten med dykutrustning. Det nuvarande rekordet ligger på 8 mil och Jonathan, som är utbildad professionell dykare, räknar med att simningen kommer att mellan 30 och 40 timmar. Nu väntar han bara på klartecken från Guinness World Records om det gällande rekordet är i strömt vatten eller inte.

Jag måste få bekräftat om det senaste rekordet är gjort i strömt eller stilla vatten. Jag är 90 procent säker på att de är gjort i strömt och då får ja leta en annan plats. Men jag kommer i vilket fall som helst göra delmål ett och det blir att korsa Vättern och då börjar jag i Jönköping och kör rätt över, säger Jonathan.

För att slå det gamla rekordet får jag inte passera ytan någon gång, utan jag måste ha med mig en följebåt med extradykare som kan gå ner och byta tub när det behövs samt ge mig energi i form av bananer och proteindryck.

Hur djupt kommer du att simma?

Jag kommer att ligga på runt två-tre meter och sedan gå upp till en meters djup när det ska bytas tub.

Men allvarligt, 30-40 timmar under vatten..?

Det är en lång tid, och får man krampkänning i låren kan det bli lite lurigt, men det är ett säkert äventyr eftersom man har följeslagare med sig. Och kroppen klarar av att hålla igång så länge, det har jag gjort förr.

Sedan är det skönt att inte behöva åka iväg. Nu äventyrar jag ju på hemmaplan.

Jonathan kommer att ”provdyka” till våren, simma från Jönköping och bort mot Huskvarna, för att känna på det. Går allt sedan bra hoppas han att kunna göra ett rekordförsök framåt sommaren. Var det nu än blir.

Jag kommer nog att misslyckas ett par gånger, men jag ska lösa det till slut. Jag har alltid klarat av det som jag har satt upp som mål, och det ska jag göra även den här gången.