Vilken är den viktigaste frågan nästa mandatperiod och i framtiden?

– Där måste jag svara migrationsfrågan, även om jag inte sysslar med den i mitt arbete i riksdagen. Det vi gör nu kommer att speglas i generationer framåt. Man kan väl konstatera att vi har fått rätt. Nu vänder alla partier och tittar på oss.

Vilken viktig fråga har hamnat i skymundan?

– Industripolitiken, där jag tillsammans med mina kollegor driver att vi ska ha en industrikommission, som arbetar med tre huvudfrågor: justeringar i energikommissionens arbete, en expertpanel för infrastruktursatsningar och regelförändringsarbete. Ett bra industriklimat är själva motorn i vår ekonomi.

Vad borde riksdagen ägna sig mindre åt?

– Om man skulle sammanfatta det med ett ord: godhetsposering. När man inte gör åtskillnad på rosa, fluffiga förslag och den verklighet vi lever i. Att det är vuxna samtal mellan vuxna människor – det saknar jag ibland i politiken.

Vilken är den viktigaste frågan för Skaraborg?

– Att vi stoppar det vansinniga projektet med höghastighetståg. Det lägger en våt filt på allt vad infrastruktursatsningar heter. Vill man få fart på tåginfrastrukturen gäller det att bygga ut och bygga bort flaskhalsar.

Vad kan väljarna förvänta sig av dig om du får en plats i riksdagen?

– Att jag kommer att driva på för ett bättre näringslivsklimat, en verklighetsförankrad energipolitik och att jag sticker ut hakan i jobbiga frågor emellanåt. Klimatfrågan är en sådan fråga.

Vilka andra partier kan du tänka dig samarbete med i riksdag och regering?

– Det korta svaret är ju alla. Det är otroligt omoget och dumt att som andra partier stänga dörren. Men när det gäller regeringssamarbete är det Moderaterna som ligger närmast till hands. KD riskerar att åka ur riksdagen. Socialdemokraterna kommer att gå igenom ett stålbad. Min prognos är att de kommer att utvecklas som de danska Socialdemokraterna och samarbeta med oss efter valet 2022. Men det styr ju inte vi.

Vilka utmaningar har just ditt parti?

– Den stora utmaningen som vi alltid har är att väljarna strömmar till snabbare än de aktiva medlemmarna. Men det är mycket enklare idag att få kandidater, även folk som har något att förlora.