Snart är det äntligen slutfimpat på uteserveringen, tågperrongen, lekplatsen och utanför sjukhuset. Efter flera års diskussioner införs den nya tobakslagen. Den gör livet lite bökigare för rökare, och samtidigt mer hälsosamt för ickerökare.

Ledarsidan har vid flera tillfällen det senaste året argumenterat för det rimliga med ett rökförbud på platser där många människor vistas. Inte för att tvinga folk att röka mindre – det står varje vuxen fritt att bestämma över sitt liv och sin hälsa – utan för att den som inte nyttjar tobak ska slippa utsättas för giftiga ämnen.

Tyvärr lät den socialdemokratiska regeringen sin proposition svälla till orimliga proportioner. Det blir lätt så när man anser sig ha rätt att styra över andra människors liv. Den spretiga propositionens syfte var bland annat att få svenskar att röka mindre. Ambitionen är det inget fel på, för rökning kostar individen i form av lidande, och samhället tvingas genom sjukvården att stå för enorma summor. Enligt överläkaren Stefan Barath, ordförande för Svensk lungmedicinsk förening, är den totala samhällskostnaden i Sverige 75 miljarder kronor per år. Men uppmaningar till hälsosamt leverne bör inte blandas ihop med statens ansvar för att hindra medborgare från att utsätta varandra för sådant som skadar.

Och inte bara skadar, förresten. Även passiv rökning dödar. Det är lätt att glömma i tider när det plötsligt är coolare att springa maraton och dricka spenatsmoothie än att stå utanför krogen och suga på en cigg.

När luften på uteserveringarna om några veckor blir lättare att andas, riskerar dock krögarna att drabbas av huvudvärk. Det är nämligen upp till dem att se till att gästerna håller sig till reglerna. Och inte blir det lättare av att rökstoppets geografiska gräns är något luddig. Det är helt enkelt inte klarlagt hur långt från en entré som förbudet gäller. Det bäddar för tjafs, vilket varken gynnar näringsidkare eller kroggäster.

Dessutom upplever lokala krögare beskeden från kommunen som bristfälliga. Krögaren Martin Tyréus beskrev i onsdagens JP informationen som dålig och vag. Det bådar inte gott för framtida dialog, men samtidigt kan inte Jönköpings kommun lastas för att Folkhälsomyndigheten har dröjt med sin information till landets alla kommuner.

Ytterligare ett frågetecken gäller separata rökrum. I dag och även fortsättningsvis är det tillåtet med ett särskilt rum inomhus som inte ligger i direkt anslutning till serveringen. Men god ventilation är dyr, och få restauranger erbjuder dessa lokaler. En inte alltför vågad gissning är att kaféer och restauranger med rökrum kommer att locka rökare. Men, även med effektiv ventilation lär tobaksdimman leta sig fram till serveringsborden varje gång dörren öppnas. Och då är vi tillbaka på rökruta ett igen. En sak är dock säker: Fortsättning följer.