Det var i samband med förra veckans årsmöte för Västergötlands orienteringsförbund i Vara som beskedet kom om vem som blivit Årets västgötaorienterare 2016.

Och det är inte första gången Sara Hagström, som beskrivs som en av världens mest lovande orienterare, får utmärkelsen.

– Det känns som ett bra avslut med tanke på att jag inte springer för någon Västgötaklubb längre. Kul att många följer mig och att få uppskattning för det man gör, säger Sara.

Eftersom hon bor och studerar (på Chalmers) i Göteborg var det naturligt att också byta till en klubb där, vilket hon gjorde i vintras – till IFK Göteborg.

– Det var mer av praktiska skäl, annars hade jag inget emot att fortsätta springa för FAIK. Jag är fortfarande medlem och kommer att vara med på en del grejer med FAIK framöver.

– I IFK är det väldigt många unga lovande tjejer som jag känner. Ett kul gäng att ofta kunna träna med.

Tävlingsdebuten för nya klubben skedde häromveckan i Italien där hon varit på läger med landslaget.

– Det var lite konstigt att dra på sig en annan tröja. Nä, men det känns bra. Det kan nog behövas lite nytt i satsningen om man vill bli bäst.

När vi får tag på henne på telefon på måndagseftermiddagen har hon precis landat i Sverige efter en och en halv vecka i Italien – först på östkusten och därefter söder om Neapel.

– Det har varit ett sprintläger med mest stadsorientering. Vi var cirka 20 stycken.

Sara har dock inte riktigt fått ut det hon hade hoppats – på grund av skada.

– Jag har haft lite strul med en hälsena i en och en halv månad, efter ett läger på Fuerteventura där vi sprang lite för mycket på hårt underlag.

– Nja. Det går att rehaba ganska bra, får ta den i den takt det tar.

I fjol hade Sara problem med knäskada och sjukdom, men lyckades komma tillbaka och springa hemma-VM i Strömstad redan under sitt första år som senior. Dessförinnan tog hon bland annat brons på SM-sprinten.

Den här säsongens stora mål är att bli uttagen till VM i Estland, där hon förutom sprinten även gärna vill springa medeldistansen.

– Faktum är att terrängen på Mösseberg och Hökensås påminner om den på VM, så jag kommer åka hem och träna en del.

Närmast väntar studier på hemmaplan i två veckor, innan det är dags för läger just i Estland.

***

På årsmötet valdes Johan Törnroth, ursprungligen från Hjo, till ny ordförande i Västergötlands orienteringsförbund. Han efterträder Agneta Berlin, Trollhättan, som suttit på den posten de två senaste åren.

* 5 JVM guld (Medel, sprint och stafett 2014, långdistans och stafett 2015)

* 2 JVM silver (Långdistans 2013 och 2014)

* 3 ungdoms EM (Långdistans, sprint och stafett 2013)

* 8 JSM guld

* 6 segrar på O-ringen

* 4 USM guld

* 24:a: VM sprint 2016

Källa: