Magnus Karlsson har under de senaste 15 åren jobbat med utredningsverksamhet i olika former på lokalpolisnivå i Skaraborg. Dessförinnan var han verksam ute på fältet och som yttre befäl. Nu har han tagit nästa kliv i karriären och tagit över som gruppchef för utredningsavdelningen för grova brott i Polisområde Skaraborg.

Nya arbetsuppgifter således, men ändå mycket som är sig likt jämfört med det han gjort tidigare.

– I grunden är det samma arbete men det handlar om helt olika brottskategorier och därmed blir det ett helt annat sätt att arbeta, säger Karlsson om sitt nya uppdrag.

Karlssons företrädare på posten, Lars Johansson, blev med tiden en välkänd person som var med och utredde många stora brottsfall. Huruvida det kommer att märkas någon skillnad utåt när han själv tagit över, tycker Magnus Karlsson är svårt att säga.

– Vi är olika som personer, men arbetet som ska utföras är detsamma. Oavsett vem som sitter som chef så är typen av brott vi ska utreda det som sätter ramen för hur vi arbetar, konstaterar Karlsson.

Lars Johansson finns för övrigt kvar inom organisationen ytterligare en tid, påpekar Karlsson och är uppenbart nöjd med detta.

– Det är en fantastisk person som jag har lärt och kommer att lära mig mycket av. Det känns skönt att ha hans enorma erfarenhet att luta sig emot. I mina ögon är han den mest erfarna och vassaste utredaren som vi har kvar i regionen, konstaterar Magnus Karlsson.

– Jag tar med mig mycket av det förhållningssätt han haft till sitt arbete och sitt uppdrag. Samtidigt känns det både spännande och utmanande att få vara med och fortsätta den resa som han varit med och startat upp, tillägger han.

Under 2018 utredde Polisen i Skaraborg ett stort antal grova brott som gick till åtal. Merparten av dem har Magnus Karlsson inte varit med och utrett, då arbetet med dessa påbörjades innan han tillträdde sin nya tjänst.

På frågan om vad man ska tro om utvecklingen avseende den grova brottsligheten konstaterar Karlsson att han i sin roll har svårt att på förhand veta vad som ska komma. Han påpekar dock att man som skaraborgare inte ska tro att man är förskonad, bara för att man bor i ett till synes lugnt område.

– Vi lever inte i en skyddad värld här och vi har fullt upp på grova brottsgruppen hela tiden, säger Magnus Karlsson.

Relaterat till artikeln