När länsstyrelsens djurskyddshandläggare och veterinär i onsdags i förra veckan gjorde en inspektion vid fastigheten på landsbygden i Mullsjö kommun så träffade de på två katter. Katterna hade tillgång till en stallbyggnad som inte var uppvärmd, dörren stod på glänt. Ute var det vid tillfället 14 minusgrader och snötäcket på marken var cirka tre decimeter tjockt, det syntes inga spår efter fordon eller människor i närheten.

Länsstyrelsen hade tidigare tagit emot en anmälan om katterna.

En av katterna var i så dåligt skick att den togs om hand omedelbart för veterinärvård.

Den första katten var ju i rätt dåligt skick, den hade hälsoproblem. Den var i bedrövligt skick om man säger så, säger länsveterinär Inger Nilsson.

Kattens päls var tovig, det innebar att den hade problem att röra sig. Fläckvis var den också pälslös, den hade öroninflammation och problem med tänder och mage.

Inspektörerna lämnade en lapp till den som ansvarade för djuren inne i stallbyggnaden där katterna hade sin matplats.

Djurhållaren uppmanades att höra av sig inom 24 timmar men ingen hörde av sig. Därför beslutade länsstyrelsens djurskyddshandläggare att även den andra katten skulle tas om hand eftersom den av allt att döma lämnats utan tillsyn i minst ett dygn.

Anledningen är att länsstyrelsen bedömer att katterna utsatts för lidande.

Länsstyrelsen lämnade över ärendet till polismyndigheten som fick göra det praktiska omhändertagandet.

Bakgrunden till omhändertagandet är inte kylan i sig utan misstankarna om att katterna inte får den tillsyn de ska ha.

Katter ska ha tillsyn två gånger om dagen. Men visst, kylan påverkar.

Länsstyrelsen har inte tagit beslut ännu om djurhållaren ska polisanmälas, något som myndigheten kan göra om det finns misstankar som rör exempelvis vanvård av djur.

Däremot har Polismyndigheten upprättat en egen anmälan.

Det var i samband med veterinärundersökningen som misstankarna uppstod, säger Erik Terneborn presstalesperson Polisen region öst.