Partimedlemmen har haft tillgång till partidistriktets bankmedel och på så sätt kunnat fört över pengarna till sitt eget konto. Enligt åklagaren handlar det om 1 998 330 kronor som förts över vid 25 tillfällen mellan februari 2014 och augusti 2018. Pengarna ska han ha använt för egen räkning

LÄS MER: Partimedlem har erkänt förskingring

LÄS MER: Kristdemokraterna anmäler förskingring av partikassa

Åklagaren hävdar att brottet ska bedömas som grovt eftersom mannen missbrukat en förtroendefull ställning, att han använt sig av en vilseledande bokföring, att det handlar om stora summor och att det skett regelmässigt över tid.

I andra hand yrkar åklagaren på att mannen ska dömas för trolöshet mot huvudman, grovt brott alternativt grovt olovligt förfogande. et var efter valrörelsen som förskingringen upptäckte.

Mannen åtalas också för att ha förskingrat 40 000 kronor från en lokalavdelning inom distriktet.

Till polisen har distriktsordförande Annika Eclund berättat om att man trodde man haft total kontroll över valbudgeten, att man levde i tron att man till och med haft en miljon kronor över av valbudgeten.

Då började frågorna komma från leverantörer, om varför fakturor inte betalats.

När revisor kopplats in förstod man att allt inte stod rätt till.

”Då drog vi in “det stora artilleriet” och kopplade in riksorganisationen” säger Eclund i förhör med polisen.

När revisorn gick igenom bokföringen fanns bara 20 000 kronor där det borde ha varit 1,7 miljoner. Dessutom fanns obetalda fakturor på 600 000 kronor.

Partiet yrkar skadestånd för de förskingrade beloppen.