Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KDU Skaraborg årets gaselldistrikt

KDU i Skaraborg är utsett till Årets gaselldistrikt. Detta efter att ha värvat flest nya medlemmar i förhållande till sin storlek. Isabelle Waldenvik och Gustaf Larsson tog stolt emot priset.

I januari 2016 startades KDU Skaraborg efter att distriktet varit vilande i många år. Det började strömma till aktiva medlemmar, men snart var det generationsskifte och flera som lämnade för studier på annan ort.

En utmaning på landsbygden är att få unga att stanna kvar. Att Isabelle valdes till ordförande för Västra Götaland bidrog till att samarbetet med övriga distrikt i regionen: Fyrbodal, Södra Älvsborg och Göteborg stärktes.

Ensam är inte stark.

Tillsammans verkade distrikten i VG för en gemensam valrörelse. Detta gav ringar på vattnet och i början av 2017 och när en ny styrelse valdes i Skaraborg, kunde de bygga ett aktivt lag.

Valrörelsen innebar ett lyft i hela Sverige, med ”Ebba-effekten” och medvind för partiet. Men i Skaraborg har det blivit extra tydligt att en faktor som saknades i föregående val 2014 nu fanns att tillgå: KDU.

I augusti deltog ordföranden i Skaraborgsradion och kommenterade bottensiffrorna för Kd bland förstagångsväljare där partiet hade 1,6 procent. Beskedet var tydligt från KDU:

–Vi ska vända detta och det gjorde vi, ungdomsförbundet har bemannat alla skoldebatter i samtliga kommuner. De har backat upp partiet på kampanjer, festivaler och event, konstaterar Waldenvik.

Medlemmarna har lappat brevlådor och skrivit debattartiklar. De arrangerade frukost- och nattkampanjer och gav oss inte för än sossarna packade ihop och gick hem.

- Vi bakade också bullar, som delades ut vid biograferna, till förbipasserande och hungriga vakter i city.

Vände trenden

Stödet hos förstagångsväljare ökade till hela 5,1 procent. I skolvalet höjde de oss till 3,96 procent och i Skövde hade de 10 procent. I riksdagsvalet ökade de till 7, 8 procent.

Inför EU-valrörelsen är KDU:s uppmaning till övriga distrikt att arbeta tillsammans och stötta varandra inom distrikten samt samarbeta med partiet. Ungdomsförbundet har haft ett gott samarbete med KD Västra Götaland.

KDU Skaraborg kommer i januari att välja ny styrelse. Isabelle Waldenvik som har lett distriktet sedan start har meddelat att hon inte kandiderar till ordförande nästkommande år.

– Det känns otroligt fint att få lämna ifrån sig ett så välmående distrikt. Att sluta med flaggan i topp har varit min målsättning och det känner jag att jag gör, säger Isabelle.