Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Barn ska kunna coronatesta sig utan läkarbedömning

Klart – nu kan även barn och unga provtas för pågående covid-19 infektion utan att först få en läkarbedömning.
I samband med att antalet insjuknade personer blir allt färre, öppnar man också för att även testa sjukvårdspersonal och patienter.

Antalet fall av covid-19 fortsätter att sjunka i Västra Götalandsregionen, i dag vårdas 34 personer varav 4 inom intensivvården, vilket är den lägsta nivån sedan pandemins början.

– Det är positivt att antalet bekräftade fall fortsätter att sjunka och vi måste fortsätta hjälpas åt att hålla smittspridningen nere, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande från regionen.

I samband med att Folkhälsomyndigheten ändrade sina riktlinjer för provtagning har Västra Götalandsregionen också uppdaterat sin rutin. Tidigare fick barn under 16 års ålder endast genomföra ett så kallat PCR-test, som mäter pågående infektioner, efter en bedömning av läkare – men under torsdagens förmiddag gick regionen ut med nya rutiner.

–  Det är bra att även barn och unga med milda symptom på covid-19, så som förkylning, feber och halsont, kan kontakta sin vårdcentral för att boka ett PCR-test, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen i samma pressmeddelande.

Trots de sjunkande sjukdomstalen är vården fortfarande hårt belastad, och regionen fortsätter att uppmana barn och vuxna med milda symptom att ändå hålla sig hemma.

– Det är just nu en hög belastning på provtagningsenheterna och vi gör vad vi kan för att öka kapaciteten, säger Ann Söderström.

I slutet av september är tanken att antikroppstesterna ska släppas till allmänheten i Västra Götalandsregionen. Innan det sker ska personal inom kommunal vård och omsorg testas, och har även påbörjats på sjukvårdspersonal och patienter. Hittills har Västra Götalandsregionen testat runt 35 000 individer, varav strax under 10 procent har testat positivt.

–  Nästa steg är att börja testa personal inom kommunal vård och omsorg, det kommer ske inom de närmaste veckorna. De testas via vårdcentral och det kommer ordnas så att man vet när man ska gå och testa sig. Därefter kommer vi släppa på allmänheten, det blir i slutet på september, säger Ann Söderström.