Förra året blev Junikalaset en riktig succé med 19 000 besök i Skövde centrum, dubbelt så många som en vanlig helg.

– Förra året fick vi riktigt bra genomslag för Junikalaset, det var bra väder och blev helt klockrent. Vi fick tidigt frågor från inresande om när vi ska ha Junikalaset så det kan lägga sin semester då, det är positivt att man redan nu längtar till det, säger Sanna Gerhardsson, marknadskoordinator på Skövde cityförening som är och stöttar evenemanget.

Fem krögare med

Nu är det klart att Junikalaset kommer tillbaka i år med Den lilla krogen, Bishop arms, O'learys, Rådhuset och Bogrens som arrangerar det tillsammans.

– Det är ett bra tillfälle att visa upp vilka vi är och vad vi kan, säger Linnéa Karlén, pubchef på Bishop arms.

– För oss är det viktigt att jobba med varandra för att få staden att utvecklas. Det blir bättre när vi gör det tillsammans, säger Mattias Nilsson på Den lilla korgen.

Sanna Gerhardsson på cityföreningen, Linnéa Karlén på Bishop arms och Mattias Nilsson på Den lilla krogen. Om cirka två månader kommer Kyrkparken förvandlas till en stor uteservering med ett stort mattält.

Foto Lisa Bring

Tre fullmatade festdagar väntar den 6-8 juni då de fem krögarna går ihop kring en gemensam serveringsyta där de serverar mat och dryck. På grund av ombyggnaden av Hertig Johans torg kommer det att vara i Kyrkparken istället, där ett område ska göras om till en stor uteservering.

– Istället för att ge upp och ställa in eftersom torget byggs om valde krögarna att se möjligheterna och hitta en annan plats. Vi kommer att jobba med utsmyckningen så området ska kännas mysigt, säger Sanna Gerhardsson och lägger till att platsen är tillfällig. 2020 ska Junikalaset hållas på torget igen.

Inleds med firande

Junikalaset inleds den 6 juni med nationaldagsfirande. Den 7 och 8 juni blir det Grebbans nöjesrestaurang som står för underhållningen. Menyerna från krögarna kommer lite senare.

Arrangörerna flaggar redan nu för ytterligare en satsning på Junikalaset den 8 juni som de kommer att presentera senare i april.

– Det är en stor spännande grej, en satsning som aldrig gjorts i Skaraborg eller Skövde. Det är ett samarbete vi ska ingå i som kommer att bli spännande, säger Sanna Gerhardsson.

Relaterat till artikeln