Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassisk musik väntar i vår på Vara konserthus

I vår väntar ett klassiskt program på Vara Konserthus. Det blir både nationella och internationella gästspel, påskens höjdpunkt Matteuspassionen, Beethovens 250-årsjubileum som firas med öl och burgare och nytänkande kammarmusik.

Som vanligt gästas konserthuset av landets nationalorkester, Göteborgs Symfoniker, två gånger denna säsong. I februari har de med sig den hyllade pianisten Mari Kodama och hennes tolkning av Beethovens andra pianokonsert. Senare under våren får publiken möta symfonikerna igen tillsammans med Leif Ove Andsnes som leder Mozarts Elvira Madigan från pianopallen.

Dalasinfoniettan gör ett besök på Varaslätten i mars och påskens höjdpunkt blir Bachs Matteuspassionen med Göteborg Baroque och Drottningholms Barockensemble. Publiken får även se morgondagens talanger i Vägus med ett program om den ryska kompositören Sjostakovitj och hans kamp att överleva både som konstnär och människa under Stalins terror.

Burgare på Beethovens jubileum

I november invigde konserthuset en ny scen, Sparbanken Blackbox. Detta scenrum kommer att ge nya möjligheter att uppleva kammarmusik. Det blir en blandning av nya koncept och mer traditionella kammarkonserter. Beethovens 250-årsjubileum firas med programmet Beers & Burgers van Beethoven där musik varvas med presentationer samtidigt som publiken sitter till bords och njuter av öl och burgare. Rhythm Art Duo inleder den klassiska säsongen i januari med kammarmusik där slagverk och musik av nu levande tonsättare står i står i centrum. Publiken får även höra den inte så vanliga kombinationen piano och accordeon med Tania Naranjo och Minna Weurlander i Duo Naranjo-Weurlander i slutet av maj.

Opera till konserthuset

För den som gillar opera så blir det även ett inslag av det när Göteborgsoperan ger Mozarts komiska opera Così fan tutte på konserthusets scen i början av maj.

För att utveckla kammarmusiken presenterar konserthuset i vår två ytterligare spännande och nyskapande kammarkonserter, utöver de konserter om ingår i kammarserien. Dessa konserter är speciellt utvalda av konserthusets nya artist in residence David Huang. I The extended clarinet har Magnus Holmander, klarinettist, magiker och även dansare tillsammans med den pianisten David Huang byggt ett program med nyskriven kammarmusik. De kombinerar modern teknologi med musik, magi och rörelse.

Under rubriken En timme natt spelar Göran Fröst och Jacob Kellerman musik av bland andra Britten, Pärt och de Falla som de varvar med texter av Göran Fröst, allt i mörker.