Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kriget mot myggen går vidare vid sjön Östen

Myggplågan vid sjön Östen är ett välkänt och återkommande problem. Nu har kommunen beslutat att bidra med pengar för att kunna fortsätta bekämpningen av de stickande plågoandarna.

Problemet med stickmyggorna vid Östen har funnits i många år och olika insatser har gjorts och görs för att minska deras påverkan på de boende runt sjön.

De senaste fyra åren har man bland annat arbetat med röjning av buskar och fräsning av tuvor i syfte att göra strandängarna mindre lämpliga som kläckningsytor för de envisa insekterna.

Det arbetet har finansierats med ett så kallat LONA-bidrag från Naturvårdsverket, men även Skövde, Mariestad och Töreboda kommuner har bidragit med pengar.

Sedan årsskiftet är LONA-projektet avslutat men bekämpningsarbetet är nu tänkt att fortsätta med pengar från Skövde, Mariestad och Töreboda de kommande tre åren. På senaste mötet med kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade ledamöterna att Skövde ska bidra med sin del.

– Vi vill att man ska kunna bo bra i hela Skövde kommun och då finns det olika problem som man måste lösa beroende på var man bor, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M).

– I den här delen av Skövde, runt sjön Östen, är myggen ett problem och har varit i flera år. Därför är gör vi det här tillsammans med Mariestad och Töreboda kommuner och i samarbete med myggföreningen i området samt Länsstyrelsen och LRF.

Bland åtgärderna som ska fortsätta nämns underhåll av de områden som ingått i LONA-projektet, men även tillkommande områden. Totalt rör det sig om runt 70 hektar strandäng runt hela sjön.

Vidare ska de 45 gasoldrivna myggfällor som finns, fortsätta att nyttjas och skötas. Myggföreningen förfogar över samtliga och ansvarar för att fem av dem används kontinuerligt i syfte att kartlägga myggstammen.

Övriga fällor används under myggrika år för att hålla nere insektsstammen. Här kvarstår att bestämma vem som ska ansvara för skötseln av dem när behovet uppstår.

Andra åtgärder som nämns inför det kommande treåriga samarbetet är att man ska utreda biologisk bekämpning av myggen, att man ska samverka med andra myggdrabbade områden, samt att man ska bygga upp mer kunskap om problematiken.

– Det finns många olika verktyg. Det vi har är framtaget tillsammans med de tre kommunerna och befolkningen i området, som varit väldigt aktiva, säger Katarina Jonsson.

Kostnaderna beräknas till 405 000 kronor per år. Summan fördelas efter hur mycket mark som ligger i respektive kommun runt sjön, vilket innebär att Skövde får ta den största kostnaden, 215 000 kronor per år. Pengarna föreslås av kommunstyrelsens arbetsutskott att tas ur kommunstyrelsens utvecklingsmedel.

Läs mer: Myggplåga på väg att spridas

Läs mer: Halv miljon mot myggplågan

Läs mer: Mygg - ett problem vid Östen

Läs mer: Bra år vid Östen