Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krog eller kafé som tillåter trängsel kan stängas

Folkhälsomyndigheten har nu tagit fram en rutin för hur man kan stänga ner verksamheter som inte följer lagarna som syftar att hindra coronasmitta. Det betyder att krogar och butiker kan stängas om de har för många kunder. – Direkt oansvarigt, säger statsministern om krogar med för många gäster.

Restauranger som bryter mot regler om trängsel kan komma att stängas, när myndigheterna i helgen ska kontrollera restaurangverksamheter. Många kommuner ska låta inspektörer från miljöförvaltningarna göra besök på lokala kaféer och restauranger under påskhelgen.

Detta framkom vid dagens pressträff med Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Trängsel i restauranger ska undvikas, restaurangägarna har ett tydligt ansvar, sade han uppger SVT Nyheter.

Myndigheten har nu tagit fram en rutin för hur man kan stänga ner verksamheter som inte följer lagarna.

Statsminister Stefan Löfven uppmanar restauranger och kroggäster – och utesluter heller inte att förbjuda verksamheter.

– Det finns tyvärr enskilda individer och vissa restaurangägare som inte respekterar reglerna. Det är direkt oansvarigt, skriver Löfven i en kommentar till Aftonbladet.

Inrikesminister Mikael Damberg ser många restauranger och människor som följer de nya rekommendationerna. Men han ser också fall som han befarar utgör dåliga exempel, så att andra väljer att inte följa regler.

– Jag ser uteserveringar som tryckt ihop ganska mycket folk, framför allt i Stockholm, säger han till TT.

– De kan inte räkna med att få ha öppet om de bryter mot reglerna. Det är allvar nu och många kommer kontrollera det.

Enligt Folkhälsomyndigheten ligger ansvaret hos den som driver verksamheten. Denne ska se till att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt.

Riskbedömningar ska göras regelbundet utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare.

Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda verksamheter som inte uppfyller kraven.