Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare varnar för akut kris på sjukhuset

Läkare på ortopedin på Skaraborgs sjukhus Skövde går nu ut i ett öppet brev och vädjar om mer resurser. "Vi har tvingats passera gränsen för patienternas värdighet och balanserar nu på skamgränsen", förklarar de i brevet.

Kristian Stjerna är processchef och ST-läkare på ortopedkliniken Skaraborgs Sjukhus Skövde. Han är djupt bekymrad över situationen inom ortopedin. Han och hans kollegor har flera gånger flaggat för den akuta situationen utan att få gehör.

– Vi har under de senaste månaderna påtalat detta för sjukhusledningen och i de kanaler som finns på sjukhuset och svaret vi fått är just nu är ekonomin är viktigare än allt annat. Vårt uppdrag är att hålla budget och då finns inte plats för tillfälliga kostnadsökningar.

Därför väljer nu Kristian Stjerna och hans läkarkollegor att vädja till politiker och allmänhet i ett öppet brev (se brevet i faktarutan nedan).

– Så som jag ser det så är vårdsituationen på ortopeden så hårt ansatt av de skäl som kommer fram i brevet med sjuksköterskebristen som yttrar sig på olika sätt. Vi kan inte hålla en tillräckligt hög vårdkvalitet för våra patienter och då känner vi att det är vårt uppdrag som läkare att göra ledningen, politiker o allmänhet uppmärksamma på att under rådande omständigheter blir vårdkvaliteten lidande.

Kristian Stjerna berättar att situationen har försämrats gradvis sedan hösten 2016. Då började det göras stora neddragningar på operationsverksamheten och från årsskiftet 2016/17 och fram till i dag har det varit dramatiska nedskärningar på tillgängligheten på operationsmöjligheter.

Är patientsäkerheten hotad?

– Som det framgår i brevet tvingas vi dagligen göra oerhört svåra prioriteringar, vilken eller vilka patienter som ska bli opererade varje dag. Vi gör allt i vår makt för att fatta rätt beslut, vi vet att det finns patienter speciellt inom den planerade kirurgin som har väntat väldigt länge på väldigt nödvändiga operationer.

Vad hoppas du att ert öppna brev ska leda till?

– Jag hoppas få en dialog med politiker för att kunna informera om hur allvarlig situationen är. I slutändan vill vi se att vi kan ha både kraftfulla kortsiktiga och långsiktigare åtgärder för att komma tillrätta med sjuksköterskesituationen på sjukhuset för att kunna bemanna vårdavdelningar, vårdplatser och operationssituationer. Vi är i dag mycket bekymrade över situationen efter sommaren vad gäller ortopedins vårdplatser. Vi har en oerhört ansträngd situation, där vi är osäkra på hur många vårdplatser som kan ha öppet, säger Kristian Stjerna.