Landsting och regioner i Sverige drabbas alla av att hjälpmedel försvinner. I Västra Götalands region försvinner miljontals kronor varje år. Men som en av Sveriges största regioner är de inte lika hårt drabbade som exempelvis Landstinget i Västra Norrland.

– Det kan tyckas vara mycket, för det innebär några miljoner kronor. Men då får man sätta det i relation till omsättningen som är 470 miljoner kronor och att vi har 190 000 patienter som har en eller flera hjälpmedel, säger Gabriel Holmqvist, pressekreterare vid Västra Götalandsregionen, till TT.

Många gånger är det personer som glömmer eller helt enkelt inte vet att man ska lämna tillbaka sakerna som ligger bakom svinnet. Det kan även vara ett dödsbo där de som tar hand om sakerna inte vet var de ska lämna in sakerna eller så kan det vara turister som inte är medvetna om att sakerna ska återlämnas. Men sen finns det de som stjäl och på säljsidor som blocket har det upptäckts flera föremål med landstingsmärken.

– Det är självklart ett bekymmer att saker försvinner, men det är inte en katastrof eftersom vi har det under hyfsat god kontroll, säger Gabriel Holmqvist till TT.