Länsstyrelsen har samrått med länets räddningstjänster och kommuner och fattat beslut om att häva eldningsförbudet från och med idag, den 21 augusti. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Det har regnat i länet och risken för skogsbrand har minskat betydligt den senaste veckan.

– Vi återgår nu till normalläge.Det blir återigen en kommunal fråga att avgöra om eldningsförbud gäller, eftersom det fortfarande kan finnas stor brandrisk på vissa ställen, säger Charlotte Hagstrand, länsbrandingenjör på Länsstyrelsen.

Förra veckan upphävde Länsstyrelsen grillförbudet på tomt i anslutning till bostad, men det generella eldningsförbudet i skog och mark kvarstod.

Relaterat till artikeln

Nu tar alltså Länsstyrelsen bort det totala eldningsförbudet som gäller även skog och mark. Normalläge, där varje kommun tar beslut om eldningsförbud, gäller från och med nu. För att veta vad som gäller i kommunen där man bor eller vistas i, hänvisar vi till varje kommuns webbplats.

Länsstyrelsen vill uppmana till fortsatt försiktighet vid eldning och grillning och det är viktigt att tänka på att grillen är upphöjd från marken. Engångsgrillar kan lätt orsaka bränder. Grilla på säkert avstånd från brännbart material, såsom exempelvis byggnad och skog. Brandsläckningsutrustning finns på plats.