Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsens besked: Så många lodjur får jagas i Skaraborg

Länsstyrelsen har beslutat om licensjakt efter maximalt sex lodjur i Västra Götaland under 2020. Det rör sig om tre djur i Sjuhärad, två i östra Skaraborg och ett i nordöstra Dalsland.

Länsstyrelsen har beslutat om licensjakt på lodjur i Västra Götaland. Jakten får bedrivas under hela mars månad. Jakten blåses av när maxantalet djur är fällda, eller påskjutna och avräknade, i respektive jaktområde. Licensjakten avslutas som senast den 31 mars, oavsett resultat.

Lodjuren är skyddade generellt, det finns ingen jakttid. Men när det är så många djur att myndigheten anser att stammens är stabil och tål lite jakt och dessutom ligger över de miniminivåer som är satta kan länsstyrelsen besluta om licensjakt.

– Lodjurens vanligaste föda är dovhjort, rådjur och harar men de kan även få för sig att äta får, säger Anita Bergstedt, tillförordnad chef för viltenheten på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Lodjur är duktiga på att ta sig över och igenom stängsel. Har man mycket lodjur där det är får, ökar risken för skadorna. Vi försöker hålla stammen inte för långt över miniminivån men absolut inte under den.

Miniminivån i Västra Götaland är minst tio honor som har fått ungar.

Högst två lodjur får fällas inom jaktområde 1 som består av Karlsborgs, Töreboda, Tibro, Skövde, Hjo, Tidaholms och Falköpings kommuner.

Högst ett lodjur får fällas inom jaktområde 2 som består av Åmåls, Bengtsfors och Melleruds kommuner. Högst tre lodjur får fällas inom jaktområde 3 som består av Marks, Svenljunga, Tranemo, Borås och Ulricehamns kommuner.