Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars var med och släckte skogsbränderna

Nu när hösten är som blötast och mörkast, minns ni då de stekheta somrarna 2014 och 2018? Lars Carlsson från Väring minns dem väl. Han tjänstgjorde som insatsledare för bandvagnar under de stora skogsbränderna som härjade i mellersta Sveriges skogar dessa år. Måndagen den 4 november kommer han till Kulturladan i Gälleberg och visar bilder från arbetet.

Sommaren 2014 brann nästan 14 000 hektar skog i Sala kommun. Sommaren 2018 drabbades kommunen igen och ytterligare 25 000 ha blev lågornas rov. I Ljusdal bredde bränderna ut sig över nästan 10 000 ha samma sommar och i Särnaområdet brann skog på 17 000 hektar.

Måndagen den 4 november kommer Lars Carlsson till Kulturladan i Gälleberg och visar bilder från arbetet och berättar om insatserna. Han var insatsledare för bandvagnar åt Trafikverket och svarade för att vagnarna var bemannade, servade och hölls i drift. Bandvagnarna kom från Trafikverket och Svenska Kraftnät. Förarna var medlemmar i Bilkåristerna och Frivilliga Automobilkåren.

Under kvällen i Kulturladan kommer Lars att prata om brandförlopp, bemanning och rekrytering, resurser, vunna erfarenheter och inte minst fördelen med att använda bandvagnen vid denna typ av insats.

Kvällen arrangeras av Daretorpsbygdens Intresseförening som ett led i föreningens Leaderprojekt samt i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan dit anmälan om deltagande anmäls.

Lena Jonsson