Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linda kunde äntligen få hjälp – efter 15 år med mystiska smärtor

Linda Ringblom stannade bilen för att släppa fram gående på ett övergångsställe. En förare bakom henne uppmärksammar inte situationen och brakar rätt in i de framförvarande fordonen. – Det blev en rejäl smäll och huvudet kastades tillbaka och jag fick våldsamma smärtor i nacken, säger Linda.

Hennes bror körde henne till akuten, men röntgen visade inga skelettskador och läkarna sa att hon skulle ha ont, men att Linda skulle bli helt återställd.

Olyckan inträffade den 12 juni 2003 och de senaste femton åren har hon kämpat med att få sjukvården att förstå hennes smärtor och problemen med att få ett vanligt liv att fungera.

– Dagarna, veckorna och månaderna efteråt var fruktansvärda. Allt från kraftig nackvärk, huvudvärk till ryggvärk. Jag fick även ett konstigt flimmer i ögonen, precis som om det dansade runt svarta prickar i synfältet, fortsätter Linda.

Försökte arbeta

Hon försökte återgå till jobbet på Ica Kvantum efter en månads sjukskrivning.

– Jag försökte börja med 25 procent, men det fungerade inte, konstaterar hon.

Hon försökte ta en mindre fysisk tjänst hos en handikappad pojke och det fungerade i 1,5 år. Sedan var smärtorna tillbaka med full kraft. efter att det knakat till i nacken på nytt.

Räddningen i London

Räddningen kom när hon fick tips om Nackskadeförbundet.

– Jag fick ett mejl om att jag skulle kontakta Nackskadeförbundet. Jag gjorde det och de ringde upp direkt och har stöttat mig sedan dess, berättar Linda.

Organisationen tyckte att hon borde röntga mig hos specialister i London, men då låg jag inne på sjukhuset sedan ett par veckor.

– Jag lyckades dock bli utskriven tillfälligt och min man Daniel följde med mig på resan. De var borta i två nätter, men det var två dagar med mycket smärta.

Svaren kom direkt

Resan gav dock de svar honom så länge väntat på att få – nackkotorna var skadade och nerver och ryggmärg satt i kläm.

– Röntgenundersökningen pågick i två timmar och vi fick i princip svaren direkt. Läkarna misstänkte att även hjärnstammen kunde vara skadad.

Linda Ringbloms två översta kotor var i stort sett helt lösa och det beror på att ligamenten som ska hålla kotorna på plats är helt eller delvis av.

– Och överrörligheten på dom två översta nackkotorna var 47,5 grader åt ena hållet och 44 grader åt andra hållet. En frisk person har cirka 25 graders rörlighet.

Samarbetar med Spanien

Kliniken i London samarbetar med specialister i Barcelona. Metoden är speciell och kan i dagsläget inte utföras i Sverige.

– Den 21 januari ska jag och min man ner till Spanien för fler undersökningar, men redan nu vet vi att jag måste opereras. En tidigare patient fick dock strida mot Försäkringskassan och den svenska sjukvården länge för att få hjälp med pengar till ingreppet.

Till sist ändrade sig läkarna på Skaraborgs sjukhus och betalade för operationen, men Linda är inte säker på att hon har samma tur.

– Jag har startat en insamling på Facebook, men vi har redan lagt ner 600 000 eller 700 000 på olika behandlingar. Dessutom har jag förlorat miljoner i utebliven arbetsinkomst.

Eloge till kassan

Linda vill dock ge en eloge till Försäkringskassan som till sist insåg att hon inte klarade av att arbeta.

– De förtidspensionerade mig och det blev aldrig någon strid om saken. Många sjukgymnaster och sjuksköterskor har också varit fantastiska.

Vad tycker du egentligen om den svenska sjukvården?

– Min uppfattning är att många har svårt att upptäcka och behandla nackskador. Istället har vissa sagt att jag är deprimerad och erbjudit mig antidepressiva läkemedel. Inte ens när specialisterna gett mig intyg på skadorna ville alla läkare förstå allvaret.

Gjorde orosanmälan

Hon är också både förvånad och irriterad på en enskild läkares agerande.

– Personen lämnade in en orosanmälan till socialtjänsten. Orsaken var mina smärtor och att jag åt värktabletter, vilket gjorde att jag kunde vara farlig för min son.

Maken Daniel skulle gå dit på ett möte eftersom Linda själv låg inlagd på ett sjukhus.

– Men när en äldre läkare fick reda på saken, så skakade han på huvudet och ringde upp socialtjänsten och förklarade min situation. Med all sannolikhet gjorde det så att mötet inte blev speciellt dramatiskt.

Spelade fotboll

Innan olyckan spelade hon fotboll och eftersom hon kämpade för att komma tillbaka till ett vanligt liv frågade hon om hon kunde spela igen. Det var inga problem sa man på vårdcentralen, men under matchen fick hon ett stenhårt skott i ansiktet.

– Det knakade till i nacken och jag svimmade i princip av. Detta i kombination med en olycklig landning när jag åkte vattenrutschkana med min 9-årige son har säkerligen förvärrat nackskadorna.

Vad drömmer du om just nu, vad är dina framtida mål?

– Att få tillbaka ett normalt liv, utan smärtor. Att få vara med min familj.

Läs Matilda landade på Landvetter

Läs Matilda mår bättre

Läs SkaS betalar – Matilda får sin operation

Läs de psykiska besvären var en nackskada