Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsfarliga selfies – över 250 har dött i jakten på en häftig bild

Jakten på att fota en häftig selfie har totalt lett till över 250 dödsfall i världen mellan 2011 och 2017, konstaterar forskare från Indien. "Selfies är inte skadliga i sig, men det mänskliga beteendet i samband med selfies är farligt", skriver forskarna bakom studien.

Studien om selfie-relaterade dödsfall, den första i världen, publicerades i förra veckan i vetenskapstidskriften Journal of Family Medicine and Primary Care, uppger TT. Studien har genomförts genom att söka igenom artiklar i nyhetsmedier.

Totalt 259 personer uppges dött när de har försökt att ta en selfie. Att det är just indiska forskare som har gjort studien är på sätt och vis logiskt. I Indien har flest selfie-relaterade dödsfall inträffat under de sju åren som har studerats - 159 stycken.

De flesta som har omkommit har varit personer under 30 år och 72 procent av de förolyckade har varit män.

"Ungdomar och turister drabbas oftast på grund av deras önskan att verka coola när de lägger upp bilder på sociala medier och belönas med likes och kommentarer", skriver forskarna enligt CNN.

Forskarna anser att det vore bra att utfärda selfie-förbud vid särskilt riskabla platser. I Indien har ett antal sådana förbud redan införts i mångmiljonstaden Bombay.

Den vanligaste dödsorsaken vid selfies konstateras vara drunkning som inträffat när en person svepts iväg med vatten eller har fallit överbord från en båt. Därefter följer dödsfall i samband med trafiksituationer, fall från höga höjder och dödsfall vid fotografering tillsammans med farliga djur.

En av Nordens mest attraktiva fotoplatser är den nästan lodräta klippväggen Preikestolen utanför Stavanger i Norge. Där har två dödsfall inträffat under de senaste åren. 2015 omkom en kvinna från Australien och 2013 omkom en man från Spanien.

Ett selfie-relaterat dödsfall som också omskrevs i medier skedde 2014 då ett par från Polen föll ned från klippan Cabo da Roca i Portugal.