Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljuset kommer från norr

Lördagens nyheter (15/2) berättar om en miljardsatsning i norra Sverige. Nu ska bilar kunna testas i sjugradig kyla i en gigantisk inomhushall. En satsning som ska komplettera den stora biltestverksamhet som redan finns i Arvidsjaur.

Intressenterna som vill satsa i detta jätteprojekt finns. Det är de ansvariga för projektet övertygade om. Möjligheterna till åretrunttester i kyla behövs, lika väl som tester i konstant temperatur. Här finns en framtidsoptimism som är svår att motstå.

Jag läste med intresse den debattartikel som Niklas Nordström (S) för en tid sedan skrev i Dagens Industri, där han uppmanade fler att flytta till Norrbotten. Det är här den stora utvecklingen i Sverige är på gång.

Krisstämpeln som fanns, när Nordström flyttade från Luleå på 80-talet, har förvandlats till ett län där miljardsatsningar sker inom en rad områden. Då är satsningen på en biltesthall bara en i mängden. Här handlar det om hundratals miljarder som ska plöjas ner i gruvor, vindkraft, datacenter, infrastruktur, rymdindustri, besöksnäring och samhällsomvandling.

Det är satsningar som inbegriper stora delar av norra Sverige. Det är lätt att tappa andan över denna framtidsoptimism.

För oss som bor i Bergslagen, där gruvnäringen så smått börjar ge framtidshopp igen, kan hela Norrlands revansch bli en förebild som visar att det går att resa sig igen.

Också vi stångar våra huvuden blodiga mot den alltför vanliga Stockholmsföreställningen att vår svenska basindustri är död som framtidsindustri.

Men hotade Degerfors Järnverk har rest sig ur nedläggningshotet och är världsbäst på rostfri plåt, samtidigt som den finska ägaren Outokumpu satsar dryga miljarden på att bygga ut och modernisera anläggningen.

Vi kommer aldrig att komma tillbaka till den tid då järnverket var samhällets medelpunkt, där ”alla” arbetade. I dag bygger industrin på högteknologi. Den kräver arbetskraft med hög kompetens, något som fackliga företrädare har förstått långt före den regering som i dag leder Sverige. Utbildning under lågkonjunktur, för att möta framtidens krav, är vad Sverige behöver.

Hela norra Sverige kan inbegripas i den satsning Nordström talar om. När regionen nu har gjort sitt behöver näringslivet och staten också kraftfullt satsa på den infrastruktur som behövs. Då har vi från Bergslagen goda skäl att heja på. Här finns också resurser, om vi själva hanterar dem väl och om näringsliv och stat i sin tur gör nödvändiga investeringar i infrastruktur.

Går det bra för Stockholm, smittar det i sin tur av sig på övriga Sverige. Det mantrat har vi fått vänja oss vid att höra. Men Stockholm klarar sig inte på egen hand. Går det bra för norra delen av landet kan fler regioner följa efter.

Det finns livskraft i hela Sverige.

Monica är skribent och feminist med hjärtat till vänster